Home Novosti BiH MILE BOSANAC: “Nemam ništa protiv da EUFOR dovede 1.000 ili 5.000 ljudi”

MILE BOSANAC: “Nemam ništa protiv da EUFOR dovede 1.000 ili 5.000 ljudi”

Predsjedništvo BiH nema obavezu da raspravlja o trupama EUFOR-a u BiH, rekao je danas Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da nema ništa protiv da EUFOR dovede više od 500 ljudi u BiH, te da Republika Srpska nema nikakav plan za destabilizaciju. Dodik je rekao da mogu da dovedu 1.000 ili 5.000 ljudi, ali da to više služi za političku igru.

To je beznačajno. Mi nemamo nikakav plan za nikakvu destabilizaciju, ali imamo plan da se politički borimo dalje za naša prava predviđena Ustavom BiH – rekao je Dodik i dodao da plan RS nije da se bavi pitanjima bilo kakve secesije.

On je rekao i da Predsjedništvo BiH nema obavezu da raspravlja o trupama EUFOR-a u BiH,
Jer je to ranije napravljen aranžman i ne treba praviti galamu oko toga. Podsjećamo, prije samo tri mjeseca, u decembru 2021. godine Dodik je izjavio da “nikada, dok je u Predsjedništvu, neće dati saglasnost da bilo čije vojne trupe dođu u BiH.

Dodik je tada rekao da “bilo čije trupe, pa ni 100.000 vojnika NATO, ne mogu doći u BiH bez saglasnosti nadležnih organa, a nadležni organ za to je Predsjedništvo”. Koliko znam, još sjedim u Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije trupe, ni NATO ni ruske, ovdje dođu – rekao je u decembru Dodik.

(S.B)