Home Novosti BiH TRAŽI OD HRVATSKE PREUZIMANJE OSUMNJIČENIH RATNIH KOMANDANATA: Milanovićeva reakcija burna: “Taj...

BiH TRAŽI OD HRVATSKE PREUZIMANJE OSUMNJIČENIH RATNIH KOMANDANATA: Milanovićeva reakcija burna: “Taj film ne bute gledali!”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Hrvatskoj molbu za preuzimanjem krivičnog progona protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata iz operacije Bljesak.

BiH od Hrvatske zatražila preuzimanje progona protiv zapovjednika iz Bljeska

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Hrvatskoj molbu za preuzimanjem krivičnog progona protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata iz operacije Bljesak.

Dnevnik Nove TV saznaje da je riječ o komandnom vrhu te vojne operacije te da ih se tereti za krivična djela ratnog zločina.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prekjučer je u svom govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komadante. Da su primili molbu BiH, potvrdili su u Ministarstvu pravosuđa Hrvati.

Milanović je ustvrdio da Hrvatsku susjedna zemlja zasipa optužnicama za “neka izmišljena djela kolektivne ili zapovjedne odgovornosti” te da bi ih sve zapravo trebalo odbaciti.

“Hrvatska država, u ovom slučaju to je totalitet hrvatske države, ne samo Vlada, to su i drugi organi, tome jednostavno treba reći:

‘Gospodo, taj film ne bute gledali.’ Tim ljudima se neće suditi u hrvatskoj državi, mi ćemo ih zaštititi po svaku cijenu, to su naši ratni zapovjednici”, istaknuo je predsjednik Republike Hrvatske.

“Ono što mogu potvrditi je da je Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo međunarodnu molbu Tužilaštva BiH vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske”.

Ministarstvo pravosuđa i uprave će ovih dana proslijediti predmete Državnom odvjetništvu i kao što je dosada bilo, Državno odvjetništvo će u nezavisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima. Vjerujemo da će ovih dana državno odvjetništvo u skladu s zakonom izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi”, rekao je Josip Salapić, državni sekretar ministarstva pravosuđa i uprave.

(SB)