Home Novosti Bivši američki zvaničnik o sankcijama Dodiku: Postat će radiaktivan, niko neće htjeti...

Bivši američki zvaničnik o sankcijama Dodiku: Postat će radiaktivan, niko neće htjeti da posluje sa njim

Brojne organizacije koje nisu pod američkim uticajem neće surađivati sa Dodikom ili ostalim bh. sankcionisanim zvaničnicima i kompanijama iz razloga jer neće htjeti da se i oni pojave na listi sankcija

Nova godina za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je započela sa američkim ekonomskim sankcijama. I dok BiH čeka EU da prati stope SAD-a, Dodik s druge strane tvrdi da te sankcije ne znače ništa za njega, jer nema ništa u vlasništvu u Americi. Međutim, sankcije koje je izdao Ured za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija ne znače nužno da on mora imati sredstva ili imovinu u SAD-u da bi bio pogođen sa njima.

John Smith, čovjekom koji je 11 godina bio visoki zvaničnik OFAC-a, a tri godine njegov direktor, tvrdi da SAD ima tako snažan uticaj u svijetu da brojne organizacije koje nisu pod američkim uticajem neće surađivati sa Dodikom ili ostalim bh. sankcionisanim zvaničnicima i kompanijama iz razloga jer neće htjeti da se i oni pojave na listi sankcija. Drugim riječima, iako nisu nužno primorane mnoge institucije i organizacije iz svijeta će poštovati sankcije što u određenoj mjeri proširuje opseg i značaj američkih sankcija izrečenih Miloradu Dodiku.

– Takve organizacije ne žele javni rizik da ih se smatra saradnicima osoba koje su pod sankcijama, kao što su teroristi, trgovci narkoticima ili oni koji krše ljudska prava. Dakle, američke sankcije mogu utjecati i utjecat će na sposobnost pojedinca ili subjekta da obavljaju aktivnosti praktično bilo gdje u svijetu. Postaju na neki način ekonomski izolirani ili “radioaktivni” – s njima niko ne želi imati posla. dodao je.

Međutim, bivši zvaničnik OFAC-a tvrdi kako u stvari tek trebamo vidjeti kakav će uticaj američke sankcije imati na Milorada Dodika i njegovo djelovanje.

– Američke sankcije posmatraju se kao alternativna između riječi i rata – između puke diplomatije s jedne i vojne akcije s druge strane. Često je teško izmjeriti tačan učinak američkih sankcija. One ne postižu uvijek opipljiv cilj, a nekada može proći i nekoliko godina prije nego što se utjecaj mjera na sankcionisane jasno uoči, rekao je Smith prenosi Al Jazeera.