Home Novosti BiH Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić apsolutno ne krije svoj stav: “Prijetnje...

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić apsolutno ne krije svoj stav: “Prijetnje ljudima da mogu ostati bez plata i penzija, pokazatelji su nevjerovatne političke neodgovornosti vlasti”

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i nekadašnji član Predsjedništva BiH komentirao je poziv na proteste vladajućih stranaka u entitetu Republika Srpska koji su zakazani za utorak u Banja Luci, ističući da stranka SNSD konstantno diže tenzije.

Ivanić smatra da je iz izjava Dodika i drugih funkcionera SNSD-a, vidljivo da se vlast opredijelila za “dizanje tenzija u Republici Srpskoj”.

“Neosnovane prijetnje ljudima da mogu ostati bez plata i penzija, pozivi na mitinge vlasti koji liče na pozive u rat, i to nakon dva potpuno mirna i dostojanstvena protesta opozicije zbog evidentnih izbornih neregularnosti, zastrašivanje naroda da može doći do sukoba, pokazatelji su nevjerovatne političke neodgovornosti vlasti”, kazao je počasni predsjednik PDP-a.

Istakao je i da postoje brojne nelogičnosti u ponašanju predstavnika vlasti.

“S jedne strane, tvrde da su pobijedili toliko ubjedljivo da se to ni na koji način ne može promijeniti, a s druge svakodnevno podižu tenzije.

Zašto bi neko ko je pobijedio na izborima pravio mitinge, umjesto samo da sačeka proglašenje pobjede, ukoliko je toliko uvjeren u nju?

Zašto prave još dublje podjele u narodu i unose nemire? Podsjećam, niko iz opozicije nije spomenuo sukobe, nego se isključivo predstavnici vlasti svakodnevno izlaze sa takvim izjavama.

Sukob, pa ni u primisli, ne treba nikome i to je zadnje što se smjelo izgovoriti”, mišljenja je Ivanić.

Naglasio je da institucije moraju uložiti sve svoje kapacitete da se sva pitanja vezano za izbore riješe.

“Prije svega, tu mislim na Centralnu izbornu komisiju, koja treba iskoristiti sve instrumente koje su joj na raspolaganju da se utvrdi stvarna volja građana.

Kontrolno brojanje je samo jedan dio tog procesa. Ukoliko postoji volja da se sve dovede na čistac, biće potrebno još analiza i ispitivanja.

Ovo je, takođe, situacija gdje pravosuđe ne smije da zakaže, jer je izborna krađa krivično djelo i prelazak preko jedne krađe, pa makar se radilo o samo jednom glasu, prijeti da ugrozi integritet budućih izbora.

Ali prije svega, pozivam SNSD i njihove koalicione partnere na trezvenost i strpljenje, da političku retoriku vrate u normalne tokove, odustanu od dizanja tenzija i prihvate odluke institucija, jer se baš time čuva Republika Srpska” poručio je Ivanić.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je građane da se pridruže protestima stranke 25. oktobra u parku “Mladen Stojanović” u Banja Luci ističući kako je potrebno pokazati “slobodnu volju naroda”.