Home Novosti BiH BH. AKADEMCI IZ NJEMAČKE UPUTILI PISMO SCHMIDTU: NE PRODUBLJUJTE KRIZU U BIH

BH. AKADEMCI IZ NJEMAČKE UPUTILI PISMO SCHMIDTU: NE PRODUBLJUJTE KRIZU U BIH

Udruženje Bosanskog Akademskog Društva Njemačke uputilo je otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu nakon njegove odluke o nametanju Izbornog zakona u izbornoj noći.

Pismo vam prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Visoki Predstavniče Schmidtu, da mi građani Bosne i Hercegovine ne poznajemo situaciju u Bosni i Hercegovini, te njene političke elite, kao i da ne poznajemo na šta su isti spremni samo da bi ostali na vlasti i da bi došli do svog cilja, naravno da bi podržali bilo kakvu akciju sa
Vaše strane.

Ali ako se politički predstavnici HDZ-a iz Zagreba hvale kako su upravo oni svojim dobrim vezama sa Vama i svojim pritiskom na Vas uspjeli omalovažiti građane Bosne i Hercegovine, te Izbore napravili „ nevažećim“, osuđujemo takva Vaša nametanja i pozivamo Vas da one dijelove zakona koji ne izjednačavaju sve
građane Bosne i Hercegovine kako po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine tako i po Daytonskom sporazumu, gdje svi građani imaju ista prava, povućete i proglasite nevažećim.

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine kao i veliki broj Udruženja iz Bosne i Hercegovine i Dijaspore osuđuju takvo nametanje. I veliki broj građana Hrvatske nacionalnosti se ne izjednačavaju sa HDZ-om Bosne i Hercegovine. Jedan takav primjer je i načelnik opštine Prozor- Rama koji se ogradio od Vašeg
nametanja i od Stranki HDZ i HDZ1990, te mnogi Zastupnici koji ne pripadaju HDZ-u.

HNS ( Hrvatski Narodni Sabor) nije Stranka već Nevladina organizacija i ona nije u mogučnosti mijenjati Zakone u Bosni i Hercegovini.

Mi iz Bosanskog Akademskog Društva Njemačke bi svakako pozdravili Vaš rad da je on po volji građana te da se isti odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Građani Bosne i Hercegovine već godinama žive u miru.

Građani Bosne i Hercegovine već godinama žive zajedno i jedni pored drugih.

Građani Bosne i Hercegovine žele da žive po Evropskim principima i tradicijama. Zašto ne dozvoljavate da i mi imamo ista prava kao i svi građani u Vašoj zemlji.

Vi ste demokrata i to tražimo od Vas da i provodite.

Vi upravo ovim nametanjem Vaših zakona odmah poslije zatvaranja Izbornih mjesta i to samo u jednom Entitetu sami potvrđujete da niste u stanju ili ne želite obavljati Vaš posao.

Političke vladajuće elite iz Entiteta Republika Srpska Vas omalovažavaju, ne priznaju, svakodnevno o Vama loše pišu i Vi niste mogli donijeti i neki Zakon koji bi upravo u tom Entitetu omogućio da građani žive jednakopravno.

Koliko ste modernizirali Izborni zakon, govori i činjenica da upravo zbog toga imamo skoro 20 posto nevažećih glasova, a Vi čutite. Mnogi od naših članova su se nudili da Vam pomognu. Niste htjeli našu pomoć.

U našoj Organizaciji koja je potpisala Memorandum o pristupu Bosanskom Akademskom Društvu Evrope koja je i član organa UN rade i djeluju građani različitih etničkih grupa i različitih vjerskih skupina iz Bosne i Hercegovine i Evropske Unije.

Činjenica da nemamo članova HDZ-a, SNSD-a. Mi smo spremni o tome i razgovarati, ali zahtijevamo da unaprijedite demokratske procese u Bosni i Hercegovini, a ne da produbljujete krizu – stoji u pismu upućeno Visokom predstavniku u BiH.