Home Novosti BiH Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić iz Sarajeva otvoreno poručio: “Ako politika da...

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić iz Sarajeva otvoreno poručio: “Ako politika da dobre pozicije ekonomiji, ona će biti dobra, ako griješi onda nema šanse”

Sarajevo Business Forum (SBF), dvanaesta po redu smotra poslovnih ljudi i političkih predstavnika država regiona i svijeta započela je danas u glavnom gradu BiH. Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio je na otvaranju Business Foruma da je BiH činjenica i da je ovo primjer samo toga.

“Osnov svega je ekonomija. No, moramo reći da je politika veliki čimbenik formiranja ekonomije. Ako politika da dobre pozicije ekonomiji, ona će biti dobra, ako politika griješi, ekonomija nema šanse”, kazao je Mesić.

Na pitanje prati li poliičku situaciju u BiH i ekonomske tokove u državi, on je naveo da svijet u suštini trenutno nema lidere, a pogotovo region.

“Sada imate samo one koje imaju sputavaju evropsko udruživanje, a to osjeti ovaj dio Evrope. Evropi se mora nametnuti da bude brža i da samo ona može biti svjetski igrač”, mišljenja je.

Prisutnima se obratio i direktor Sarajevo Business Foruma Dino Selimović koji je istakao da se nakon pola godine priprema za ovaj forum, može reći da su zadovoljni brojkama koje su postigli.

“Imamo učesnike iz preko 50 država, blizu 2000 akridetovanih učesnika i očekujemo veliku posjetu samih građana na sajmu tako da možemo reći s tog aspekta da smo zadovoljni brojkama.

Imamo brojne delegacije privrednika iz Emirata, Libije, Jordana, Turske, EU, SAD-a i nadamo se da ćemo u ova dva dana predstaviti potencijale industrije koje su zahvalne da se u njih investira”, poručio je Selimović – prenosi Klix.

Pozvao je medije da prate SBF, da mogu na kraju godine da sumiraju rezultate ostvarene ovim sajmom.

“Zahvalni smo Predsjedništvu BiH na pokroviteljstvu, ministarstvu vanjskih poslova, ministarstvu privrede KS, kao i našim dioničarima BBI Banke i Dubai i Abu Dhabi Islamic Bank i svim sponzorima”, naveo je.

Naglasio je da je važno da se ovakva slika šalje svijetu, da znaju da ovdje ima progresa i da ovdje postoji spajanje poslovnog svijeta.

Sabina Softić iz kompanije Deloitte, tom prilikom je poručila da je zahvalna poslovnoj zajednici i prisutnima na današnjoj nagradi.

“Veoma smo ponosni i zahvalni što je naš projekat koji provodimo, projekat zajedno sa Addiko Bankom. Deloitte i Addiko banka su organizatori ženske mentorske mrže i veoma smo ponosni što je projekat prepoznat u poslovnoj zajednici BiH i što smo dobili današnju nagradu”, poručila je Softić .

Mislim da je projekat jedinstven po tome što ima za cilj promoviranje jednakosti i ravnopravnosti žena u BiH.

“Kroz projekat ženske mentorske mreže trudimo se da damo prilkike i da se mlade u i uspjesne zene uvezu sa uspjesnim menađericama, direktoricama kompanija, i na taj nacin da dobiju mentrostvo i pomoć kako bi na najbolji moguci nacin iskoristili znanje, motivaciju i postigli promociju u svojoj karijeri.

Zahvalila se UNDP-u EBRD-u i drugim kompanijama koji svojim finansijskim i tehničkim sredstvima podržavaju i omogućavaju da se ovaj projekat ponavlja iz godine u godinu.