Home Novosti BiH Dodik opet prijeti Schmidtu: RS će se otcijepiti ako on počne da…

Dodik opet prijeti Schmidtu: RS će se otcijepiti ako on počne da…

Ponovio je stav kako Vijeće za provedbu mira nema ovlaštenja da nameće bilo šta u BiH

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, u razgovoru za RT Balkan ponovo je govorio o mogućem otcjepljenju ovog entiteta od države BiH. Kao i u više navrata do sada zaprijetio je da će to biti onog trenutka ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini, kojom bi država BiH postala vlasnik imovine.

– Zašto mi da poštujemo nešto što propada, i pokušamo da branimo, a usput nas okrivljuju da mi rušimo to što propada? Rat nije nikakva vrsta opcije, ne pravimo pripreme za takvu vrstu priče. Dajte nam priliku da živimo u zemlji u kojoj se Ustav, takav kakav je, poštuje. Ako nećete, onda ćemo mi jednog dana zaista morati da donesemo odluku da nismo više u BiH. Ako, recimo, kažu da taj neki Schmidt, koga Savjet bezbjednosti nije imenovao za visokog predstavnika, nameće zakone po Federaciji, može mu pasti na pamet da nametne nešto za RS. Ako pokuša da nametne nešto za imovinu, to je, recimo, dan u kome bi mogla da se donese odluka o samostalnosti RS. Ako vam uzmu imovinu, onda je besmisleno da se dalje nastavi da se egzistira, izjavio je Dodik.

U ovom razgovoru ponovo je osporio djelovanje Vijeća za provedbu mira.

– Oni su ostali i dalje, rehabilituju svoju poziciju, da opet nešto nameću. Tu nema ni Rusije kao faktora koji je bio u Vijeću za implementaciju mira, koje ne postoji ni u Dejtonskom sporazumu, ali je uzeo za pravo da odlučuje o ključnim odlukama u BiH. Sad su tamo ostale samo zapadne sile i poltroni koji oko njih trče, koji žele da podrže takvo ponašanje Zapada, koji je odavno odustao od priče da se poštuje međunarodno pravo, rekao je Dodik.

U toku razgovora govorio je kako RS želi da sarađuje sa Rusijom, te kako su predstavnici ovog entiteta uspjeli da zaustave da BiH nametne sankcije Rusiji. Istovremeno ponovio je stav kako RS ne želi da BiH postane članica NATO-a.

– U naše mišljenje o NATO-u ne treba niko da sumnja, NATO je onaj koji je bombardovao ovaj narod, bacao osiromašeni uranijum u dva navrata, ubijao nam djecu i to proglašavao kolateralnom štetom. Oni su svoje operacije u kojima su ubijali djecu nazivali “Milosrdni anđeo”, pa naravno da smo puni ogorčenja na sve to i jedina ispravna odluka je da ne želimo da budemo dio NATO-a, izjavio je Dodik za RT Balkan.