Home Novosti BiH Bivši šef britanske vojske: Srbiji treba biti jasno da RS nikada neće…

Bivši šef britanske vojske: Srbiji treba biti jasno da RS nikada neće…

Bivši šef diplomatije Velike Britanije, Lord Richard Dannat, u intervjuu za N1, između ostalog rekao je kako je u Bosni i Hercegovini i svijetu danas nedopustivo glorificiranje ratnih zločinaca te negiranje genocida u našoj državi.

“Međunarodna zajednica mora pronaći novi model za Bosnu i Hercegovinu i treba progoniti sve one koji se s njim ne slažu. To znači da će morati vršiti pritisak na rukovodstvo RS jer njihovo rukovodstvo koči razvoj Bosne i Hercegovine”, poruka je bivšeg šefa britanske armije.

“Uspostavljanjem RS-a kao jednog od dva entiteta formaliziralo je podjelu koja danas prolazi kroz BiH. Vjerujem da bi međunarodna zajednica trebala vrlo glasno reći Srbiji i RS da će Bosna napredovati samo kada dođe do pune integracije, a RS i Federacija BiH budu potpuno integrisane u jednu strukturu vlasti. Možda mislite da se to nikada neće dogoditi. Možda je propušten trenutak, zašto sam rekao, mislim da međunarodna zajednica ne shvata koliko je bila jaka 1995. godine i koliko su strane bile slabe 1995. godine. I to je bio trenutak da se dođe do mnogo ambicioznije formule i da se natjeraju Srbi, Hrvati, Bošnjaci, da svi zajedno rade u integriranom okviru. Bolje ćete od mene znati da li ima šanse za to u budućnosti. Ali ako se ne postigne taj stepen integracije, a vjerovatno će ga morati donijeti snage međunarodne zajednice koje će se zaista ponovo angažovati u BiH, ostat ćete podijeljeni i stoga nećete ni prosperirati na način na koji treba. Mislim da je to tragedija, već 30 godina, rat je završio i tragedija je da Bosna nije uspjela procvjetati i napraviti napredak kojeg je iskreno trebala”, kaže Lord Dannatt.

Lord Dannatt koji je služio u Bosni i Hercegovini kako u mirovnim tako i u NATO snagama također poručuje da susjednoj Srbiji treba biti jasno da RS nikada neće biti dio “Velike Srbije”.

“Mislim da ono što je potrebno jeste da se efektivno desi konferencija Dayton Dva, sa glavnim stranama koje bi se okupile i dogovorile koja je to najbolja nova formula za Bosnu. A onda kada se taj novi plan napravi, onda treba progoniti one strane koje se s tim neće složiti. To će, zapravo, značiti da će se morati vršiti pritisak na rukovodstvo RS, jer njihovo rukovodstvo koči budući razvoj i ekonomski prosperitet cijele Bosne. I to je pogrešno, zbog čega sam ranije rekao da Srbija mora biti dio ovog razgovora jer Srbija mora odustati od svake želje da integriše RS u ‘Veliku Srbiju'”, ističe Lord Dannatt.

Kada je u pitanju negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Srebrenici, Lord Dannatt ističe da kao svjedok u slučajevima Krstić i Mladić nema nikakve sumnje da je ono što se desilo u julu 1995. zločin koji se ničim ne može opravdati.

“Svjedočio sam u predmetu protiv generala Krstića. Svjedočio sam i protiv generala Mladića. I pripremajući se za ta dva slučaja, posjetio sam Srebrenicu, posjetio sam mjesta masovnih pogubljenja. Posjetio sam i sekundarna mjesta gdje su tijela otkopana nakon prvog ukopa. Pred kraj rata Srbi su bili zabrinuti da će tijela biti pronađena ili da će mnoga od njih ponovo sahraniti. Srebrenica je bila dobro planirana nečuvena aktivnost koja se dogodila u julu 1995. A onda i mjeseci koji su uslijedili. Nema opravdanja za nečuveno ubistvo oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka”, rekao je Dannat koji je podsjetio ko je zapravo najodgovorniji za genocid u Srebrenici.

“Ono što sam otkrio u pripremama za ta dva suđenja je planiranje i pravac za ono što je postalo masakr u Srebrenici koji je krenuo s vrha. Krenuo je od političkog rukovodstva, a zatim su ga tumačili general Mladić koji je kreirao plan i general Krstić čiji su obučeni vojnici izvršili ubistva. Postoji jasan lanac autoriteta koji ide pravo do političkog vrha RS, zbog čega su svi odgovorni za taj strašni masakr u posljednjoj dekadi 20. vijeka. I ako iko postavlja pitanje, neko pokušava da prekroji historiju i veliča ono što se dogodilo, potpuno je pogrešno i ljudi se moraju odmah vratiti i pogledati zapise o užasu koji je stvoren u Evropi u posljednjoj dekadi 20. vijeka, potpuno neprihvatljivo tada, potpuno neprihvatljivo sada”, ističe Dannatt.