Home Novosti BiH BORRELL ZALEDIO PREMIJERKU SRBIJE: “Poricanju genocida i slavljenju ratnih zločina nema mjesta...

BORRELL ZALEDIO PREMIJERKU SRBIJE: “Poricanju genocida i slavljenju ratnih zločina nema mjesta u Evropi!”

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell rekao je, nakon sastanka sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, da će napredak u vladavini prava, ljudskim pravima i u dijalogu sa Prištinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora, a naglasio je da u EU nema mjesta za slavljenje ratnih zločina i podržavanje genocida i ratnih zločinaca.

Pregledali smo progres Srbije na putu ka EU i ovo je dobar momenat jer smo u decembru otvorili klaster, rekao je Borrell. Navodeći da su glasači na referendumu potvrdili promjene Ustava (u oblasti pravosuđa), rekao je da su reforme važne za građane Srbije da imaju bolje kvalitetnije garancije svojih prava, da imaju bolje pravosuđe, da se bolje bori protiv korupcije i da se dostigne bolji standard života.

Dobrosusjedska saradnja
Borrell je rekao da EU veoma dobro sarađuje na nivou bezbjednosti, dodajući da je veoma zahvalan na kvalitetnim doprinosima Srbije svim misijama EU u inostranstvu.

“Vidjeli smo da se u posljednje vrijeme usklađivanje vanjske politike povećava i nadam se da će to odraziti održiv stepen usklađivanja sa našom vanjskom politikom koji će biti preveden u konkretna djela”, naveo je.

Govorili smo, kaže Borrell, “o dijalogu u kom posredujemo”.

“Pozdravljamo spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i očekujemo da Kosovo i Srbija napreduju u dijalogu i nastave ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma,” rekao je Borrell.

On je naglasio da očekuju da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze, da obje strane imaju da ispune stvari koje su dogovorene. “Treba stvoriti uslove za dalji dijalog uzdržati se od nekoordinisanih djela i retorike”, dodao je.

Napredak ljudskih prava i u vladavini prava i normalizacija s Kosovom će odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora, rekao je Borrell, dodajući da govori o normalizaciji odnosa i dobrosusjedskoj saradnji.

“Želio bih da sljedeće naglasim – nema mjesta u Evropi da se poriču genocidi, nema mjesta u Evropi za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, nema mjesta u Evropi da se javno podržavaju oni koji podržavaju genocid i slave ratne zločine, koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje – to sve ne može da ide sa evropskim vrijednostima i težnjama. Iznijeli smo to premijerki Srbije i sigurni smo da će Srbija nastaviti, pod njenim vođstvom, evropskim putem”, rekao je Borrell na konferenciji nakon sastanka.

(SB)