Home Novosti BiH Bošnjaci i Hrvati u RS ostaju bez imovine, a kada za to...

Bošnjaci i Hrvati u RS ostaju bez imovine, a kada za to saznaju, već je kasno

Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH upozorava kako se “ispod radara” otuđuje privatna imovina kako Katoličkoj crkvi, ali generalno Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj. Sve se događa, kako navodi banjalučki biskup Franjo Komarica, kroz perfidnu primjenu Zakona o premjeru i katastru RS iz 2012. godine.

Shodno tom Zakonu, nedavno je, ukazuju iz Banjalučke biskupije, kroz Rješenje Komisije koju formira Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove, uzurpirano zemljište Katoličke crkve u Katastarskoj općini Mahovljani. Potom, uknjiženo na entitet Republika Srpska.

Cjelokupan proces koji ovo omogućuje odvija se na način da Komisija, koju ustanovljuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, u katastarskoj općini, u kojoj kani osnovati katastar nepokretnosti, nakon prikupljanja dokumentacije, objavljuje javni oglas 30 dana prije početka izlaganja podataka.

Osobama kojih se to tiče i koje se ne jave na ovaj oglas, a čije je prebivalište odnosno boravište „nepoznato“ – jer su najčešće žrtve ratnog etničkog čišćenja – kao i onima koji budu pozvani radi sudjelovanja u postupku izlaganja podataka, a ne odazovu se niti opravdaju svoj izostanak, Komisija postavlja privremenog zastupnika.

Taj posao se ne radi dovoljno transparentno i stručno, jer stranke kojih se to tiče uglavnom ne budu obaviještene o ovim postupcima. Rezultat takvog postupanja je da dotični vlasnici gube svoju imovinu. Upozoravaju bosanskohercegovački biskupi. Tako se daje legitimitet bezakonju i samovolji aktualnoj entitetskoj vlasti. Ujedno se krši jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na privatno vlasništvo. S obzirom na bolna sjećanja tijekom ratnih stradanja i protjerivanja stotina tisuća građana BiH, Komisija izražava utemeljenu bojazan da bi nastavak dosadašnjeg načina provedbe spomenutog entitetskog Zakona mogao biti završni čin – za budućnost naše zemlje – fatalnog „etničkog čišćenja“ i definitivnog iskorjenjivanja mnogih stanovnika Bosne i Hercegovine.

(N1)