Home Novosti BiH Bošnjačka udruženja traže da se u školama zabrane djela Njegoša i Kiša

Bošnjačka udruženja traže da se u školama zabrane djela Njegoša i Kiša

U obrazloženju stoji kako sadržaji pomenutih knjiga “podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluotoku”

Vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvjete na prostoru bivše SFRJ upućen je apel za izuzeće iz školskih programa “Gorskog vijenca” Petra II. Petrovića Njegoša i “Peščanika” Danila Kiša, zbog, kako se navodi, “sadržaja mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima”, pišu Bošnjaci.net.

U obrazloženju stoji kako sadržaji pomenutih knjiga “podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluotoku”.

Apel, koji prenosimo u cjelosti, na znanje je upućen i bošnjačkim institucijama: Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), KZB-u Preporod, Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačkom nacionalnom vijeću u CG i Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Srbiji, Matici bošnjačkoj, Bošnjačkoj kulturnoj zajednici (BKZ).

KSPD Sandžak u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Pravda – BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada ovim Apelom i otvorenim pismom traže od vlada i ministarstava za kulturu, prosvjetu i obrazovanje država BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Hrvatske i Slovenije, da u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima, pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa (koje još imaju) dvije knjige: “Gorski vijenac” P. P. Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša.

Obrazloženje

Sadržaj navedenih knjiga je godinama bio naučno književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima. Dijelovi pomenutih knjiga napisani su u suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima književnosti, koje se prije svega iskazuju u poštovanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije humanosti među ljudima. Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima – Bošnjacima, pomenuta djela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ. Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20-tog stoljeća, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Korištenje navedene književne literature u nacionalističkim i kulturno rasističkim odnosima prema islamu i muslimanima je sasvim dovoljan razlog da razmotrite i prihvatite naš apel. Ovo je jako ozbiljan problem, koji privlači pažnju sve većeg broja, ne samo stručnih ljudi, nego i ljudi – humanista svih narodnosti, jer su velikonacionalistički režimi iskoristili navedena djela u svoje ekstremno nacionalističke pohode prema državi BiH i njenim građanima, posebno Bošnjacima, uključujući i Sandžak. To je dokaz rasizma navedenih djela.

Doba u kojem živimo je tiranija prenijetog znanja, pri čemu je autoritet tih znanja uglavnom nesiguran i uvjetuje našu prevarenost. Svi smo prevareni manje ili više, ali se razlikujemo po volji da pokušamo otkriti te prevare ili umanjiti njihove učinke u smislu naše odgovornosti prema sebi, ljudima i Bogu. Zato iskazujemo volju, opredijeljenost i borbu da putem ovog otvorenog pisma što više umanjimo opasne učinke navedenih djela. Taj superioristički mentalitet, baziran na navedenim djelima živi do danas i njeguje se kroz sistem obrazovanja i ideologiju velikonacionalizma, aktima koji su prethodnica genocida.

Ne smijemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih djela; preko njih su se “odgajale” generacije i generacije srpske i crnogorske djece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima – instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvijek i nanovo priprema buduće “junake” koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slijediti. Istovremeno su školama primoravana i primoravaju djeca bošnjačke i albanske nacionalnosti da uče sadržaje upravo koji govore o mržnji prema svojim narodima, odnosno o klanju, ubijanju, zatiranju tragova, istrebljenju, rušenju džamija…

Velikonacionalistički projekti bazirani na matrici navedenih djela su jedinstveni u modernoj Evropi. Oni su bolesni koliko i Hitlerov nacizam. To su najveći projekti zla u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, koji uništenjem muslimana – Bošnjaka podrazumijevaju uništenje BiH kao kulturne, političke, povijesne i narodne forme. Bošnjaci su jedini narod u Evropi nad kojim je izvršen genocid korištenjem matrice mržnje prema islamu i muslimanima na osnovu knjiga “Gorski vijenac” P. P. Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša, i još uvijek su pred stalnom genocidnom prijetnjom.

Težnja država nastalih na prostoru bivše SFRJ da postanu punopravne članice EU mora biti potkrijepljenja sveopćim reformama, a reforma obrazovanja i prosvjete je jedna od prioritetnih. Zato apeliramo na njihova pomenuta ministarstva, da neizostavno i u prvom redu pokrenu postupke za uklanjanje spornih knjiga “Gorski vijenac” P. P. Njegoša i »Peščanik« Danila Kiša iz školskih lektira i programa.

Pozdravljamo odluke vlada država i ministarstva kulture i prosvjete, koji su već iz školskih programa izuzeli Njegošev “Gorski vijenac” i Kišev “Peščanik”.

Ujedno, protivimo se da se bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca. U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Republike Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. Njegoševoj nagradi, na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-tih.

Institucije koje su potpisnici ovog apela razumnih 100 dana sačekat će odgovor od vlada država i ministarstava, ako ne bude preduzet pozitivan potez, obratit ćemo se EU, UN-u, State Departmentu SAD-a i drugim međunarodnom instancama, stoji u apelu kojeg potpisuju udruženja Pravda – BiH, KSPD Sandžak u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Iz Ministarstva prosvjete Crne Gore odgovorili su da ne planiraju da mijenjaju postojeći plan i program.

– Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv, kazala je za novine Dan portparolka tog resora Milica Lekić.

OSLOBOĐENJE PORTAL