Home Novosti BiH BURNA DEBATA PRED KAMERAMA; Lagumdžija i Ivanić – oči u oči: Čović...

BURNA DEBATA PRED KAMERAMA; Lagumdžija i Ivanić – oči u oči: Čović i Dodik suvereno vladaju najbogatijom kompanijom; Ako Dodik krene sa secesijom intervenirat će NATO…

„Slobodna Bosna“ donosi dijelove debate bivšeg člana Predsjedništva BiH i bivšeg ministra vanjskih poslova BiH na OBN TV-u.

Debata o ratu u Ukrajini, te refleksijama na BiH, odlukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, hoće li ko i kako zaustaviti Vladimira Putina. Gosti emisije “U fokusu” OBN TV-a bili su bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Na početku su se Lagumdžija i Ivanić složili da Putin nije očekivao ovakav otpor Ukrajine i reakciju Zapada, koji se ujedinio, a Lagumdžija je posebno apostrofirao reakciju Njemačke koja je udvostručila vojni budžet i poslala vojnu pomoć Ukrajini.

Ivanić je kazao kako je uvjeren da će uloga Evropske unije na našim prostorima biti puno veća nego što je bila.

Ivanić je ocijenio kako je odluka Srbije koja je osudila ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine jedina realna reakcija, jer se, kako je kazao, vodila teritorijalnim integritetom Kosova, koje još uvijek smatraju svojim teritorijem.

Lagumdžija je kazao kako je Dodik stao na stranu Rusije jer zagovara secesiju, te kako je ostao u „offsideu“.

Lagumdžija je kazao da NATO ne bi dozvolio da se u Bosni i Hercegovine dogodi novi Donbas, a za Zorana Milanovića je kazao da ga dobro poznaje i da se slaže s Ivanićem koji je politiku hrvatskog predsjednika usporedio s „probušenim balonom.”

Ivanić je kritizirao i poteze Bakira Izetbegovića i kazao da je strategija Milorada Dodika o napuštanju sjednica Predsjedništva BiH – katastrofalna.

Ivanić i Lagumdžija komentirali su izjave Ive Komšića, koji je kazao da bi srbijanski specijalci mogli preći Drinu i podržati secesiju u BiH, ocjenivši je nevjerovatnom. Lagumdžija je kazao kako se treba čuvati takvih izjava.

Kompanija „Elektroprenos“ je najbogatija državna kompanija, kazao je Lagumdžija, dodavši kako Dodik i Čović suvereno vladaju tom kompanijom, te kako Dodik nikada nije najavio da će se povući iz te kompanije.

https://youtu.be/F65Zz7GjpKk