Home Novosti BIVŠI GENERAL HVO-a UPOZORAVA NA OPASAN SCENARIO MOSKVE: “Ne bih se iznenadio...

BIVŠI GENERAL HVO-a UPOZORAVA NA OPASAN SCENARIO MOSKVE: “Ne bih se iznenadio da Rusija prizna RS, Dodik je Putinov najjači čovjek”

“To za BiH nije nikako dobro. Nema načina da se iz ovog začaranog kruga izađe dok ne počnemo objektivno i s minimum doze respekta istine sagledavati činjenice”, rekao je Živko Budimir.

Penzionisani general HVO-a i bivši predsjednik bh. entiteta Federacija BiH Živko Budimir komentarišući rat u Ukrajini rekao je da je ovo Putinova najveća greška u historiji, ali je izrazio i bojazan da je ovo tek početak mnogo goreg rata koji bi u jednom trenutku mogao zahvatiti i Balkan.

Budimir je istakao kako ga ne bi iznenadilo da Rusija, u slučaju neuspjeha u Ukrajini, prizna nezavisnost Republike Srpske

“To je modus operandi u kojem kada ste u takvom sukobu i imate cijeli svijet protiv sebe, onda nastojite relakisrati sovju situaciju – izazivanjem sukoba u drugim područjima. BiH je područje na kojem je vrlo lako izazvati novi sukob, da se može povući potez koji će izazvati sukob”, dodao je.

Dodao je i kako smatra da pregovori između Ukrajine i Rusije neće donijeti nikakve rezultate jer na njih ne idu visokorangirani zvaničnici.

Osim toga, Budimir smatra iznenađujućim glasanje Srbije za Rezoluciju UN-a, ali iznad svega Dodikovu reakciju na to glasanje.

“Nije bilo za očekivati da će Dodik ovako rano istrčati i iskazati negativan stav, a posebno me pogodila izjava u kojoj je rekao da su ukrajinski narod i vojnici koji brane svoju državu naoružana banda”, rekao je.

O navodima da je “Dodik najjači Putinov čovjek”, kaže da ne iznenađuju jer imaju izrazito dobre odnose te kaže kako je “pozicija Dodika jednim dijelom posljedica tih odnosa snage koja proizilazi iz njih”.

“Smatram da to za BiH nije nikako dobro. Nema načina da se iz ovog začaranog kruga izađe dok ne počnemo objektivno i s minimum doze respekta istine sagledavati činjenice. U Ukrajini gledamo ono što je bilo u BiH – dvije strane, svaka ima svoju istinu”, kazao je Budimir za televiziju N1.