Home Novosti BiH BURNE REAKCIJE ČOVIĆEVOG HNS-a: “Osuđuje se svaki pokušaj opstrukcije pregovora izmjena Izbornog...

BURNE REAKCIJE ČOVIĆEVOG HNS-a: “Osuđuje se svaki pokušaj opstrukcije pregovora izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja…”

U ponedjeljak, 17. januara, održana je 18. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u prostorijama Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

-Glavno vijeće je, nakon rasprave prihvatilo izviješće voditeljice Stručnog tima o tijeku izrade nacrta Nacionalne demografske strategije i revitalizacije. Članovi GV su u raspravi dali određene sugestije i prijedloge. Voditeljica stručnog tima Prof. M. Milićević je izvijestila da se u drugoj polovini veljače planira jedna konferencija na kojoj će biti govora o demografskoj revitalizaciji s posebnim akcentom na mlade.

Bariša Čolak, voditelj tima za pripremu Pravilnika o dodjeli priznanja i nagrada HNS-a, podnio je Izvješće o dosadašnjem tijeku izrade Pravilnika. Glavno vijeće nakon rasprave, prihvatilo Izviješće uz prijedloge i sugestije stručnom timu z6a nastavak rada na nacrtu Pravilnika.

Glavno vijeće je informirano od članova Pregovaračkog tima o tijeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su trenutno u tijeku. Izražena je puna podrška Pregovaračkom timu HNS-a na dosadašnjim aktivnostima i nastavku pregovora. Glavno vijeće HNS-a naglašava kako treba doći do izmjena Izbornog zakona sukladno temeljnom načelu Ustava, načelu konstitutivnosti i pune jednakopravnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Glavno vijeće osuđuje svaki pokušaj opstrukcije pregovora Izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja status quo zbog rizika nastavka i produbljivanja političke krize. Glavno vijeće očekuje da se kroz ograničene promjene Ustava i Izbornog zakona implementiraju presuda Ustavnog suda B i H – U 23/14 i presuda Europskog suda za ljudska prava na način da se osigura legitimno političko predstavljanje sva tri naroda u institucijama Ustavom za to predviđenim a da se svim građanima omogući kandidiranje za sve izborne funkcije, navodi se u saopćenju HNS-a BiH.