Home Novosti ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: „Ni jedna od pet presuda Evropskog suda za...

ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: „Ni jedna od pet presuda Evropskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva iz FBiH. Zašto HDZ nije…”

Krećemo se ka evropskim, civilizacijskim standardima i tražio sam da se HDZ odredi oko toga jesu li spremni da se kreću tim putem. I da razdvojimo pravno i političko.

“Zašto bi HDZ morao kazati kako će se riješiti presuda Suda u Strazburu? Neka kaže SDA. Neka kaže SNSD. Neka kaže SDP. Neka kaže ko god hoće, zašto taj teret prebacujete nama? HDZ ima svoj politički cilj, a on zastupa politički hrvatski narod. Prema tome prvenstveni naš cilj je taj”, istakao je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu BiH, u Plenumu.

“Mi ćemo biti sudionici rješenja tog pitanja i provedbe presude Suda u Strazburu. nije HDZ taj problem ni stvorio. SDA, HDZ i SNSD smo parlamentarna većina i mi u ovom mandatu možemo sve riješiti ako radimo kao parlamentarna većina. Nama za promjene Ustava trebaju drugi, ali za donošenje zakona i propisa imamo parlamentarnu većinu samo moramo skupiti hrabrost, preuzet odgovornost, pošteni biti jedni prema drugima i donijeti rješenja. A tražiti od mene da idem u izborne procese, da ih jedva čekam, gdje idem u politički ambis i vodim politička prava hrvatskog naroda, ne znam je li to normalno. Do izmjene Izbornog zakona mora i treba doći. Ova gospoda koja dolazi će vjerovatno pomoći nešto, ali ja ipak se nadam da ćemo mi to riješiti. Nema baš dovoljno vremena ali sve znamo i možemo postići dogovor za 24 sata. U suprotnom, ne znam, nisam siguran da li se ponašamo odgovorno.”

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH, kaže da je razlika SDA u odnosu na HDZ u tome da ne mora doći do izmjene Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora.

“Izbori se mogu održati po važećem Izbornom zakonu i po važećem Ustavu BiH, a spremni smo da razgovaramo. Imamo i hrabrosti i odlučnosti, ali nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države BiH. Nećemo nijedan korak napraviti unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama unutar Federacije BiH i unutar cijele BiH.

Krećemo se ka evropskim, civilizacijskim standardima i tražio sam da se HDZ odredi oko toga jesu li spremni da se kreću tim putem. I da razdvojimo pravno i političko. Ovo što HDZ traži, ovo je političke naravi jer ni jedna od pet presuda Evropskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva iz FBiH. Ako HDZ smatra da su im ugrožena prava, zašto nije uputio apelaciju prema Ustavnom sudu ili prema Evropskom sudu za ljudska prava? Prema tome, ovo su politički ciljevi i oko njih se da razgovarati, ali naravno uz uvažavanje, bez bilo kakvih ucjena, blokade države, državnih institucija što radi SNSD, nažalost HDZ-u to nije ni mrsko, i ovo što radi HDZ kad je u pitanju obustavljanje implementacije Općih izbora 2018. godine preko Doma naroda.”

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.