Home Novosti BiH BURNO U BANJOJ LUCI: Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Crnadak i Miličević...

BURNO U BANJOJ LUCI: Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Crnadak i Miličević upozoravaju…

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Narodna skupština Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim je između ostalog predviđeno da se kleveta tretira kao krivično djelo, a propisane su i novčane kazne.

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oglasio se saopćenjem za javnost u kojem poziva poslanike NSRS da odbace Vladin prijedlog o kriminalizacije klevete i time zaustave višegodišnju destrukciju medijskih sloboda u RS i kršenja prava na slobodu izražavanja i informisanja novinara, aktivista civilnog društva i svakog građanina, koji se usudi kritkovati ili dovoditi u pitanje zakonitost postupaka i odluka vladajuće koalcije.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u NSRS Igor Crnadak smatra da taj zakon napada svakog čovjeka u Republici Srpskoj, ali da su najugroženiji predstavnici medija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević upozorava da bi usvajanjem ovog zakona građani, mediji, udruženja i svi slobodnomisleći ljudi bili u velikoj opasnosti od političkog progona.

Po njegovim riječima, Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete predstavlja jedan od onih momenata oko kojih građani, mediji, udruženja, političari i svi koji se bore za bolje sutra u ovoj zemlji moraju da budu složniji nego ikad.

– Želim da iskažem svoju punu podršku medijskim radnicima i pozovem građane da nam se sutra pridruže u mirnoj protestnoj šetnji za slobodu govora i za povlačenje ovog zakona sa dnevnog reda jer to je naša građanska ali i civilizacijska dužnost – kazao je Miličević.

Protestna šetnja zbog kriminalizacije javne riječi najavljena je za danas u 09:00 sati od Trga Krajine do Narodne skupštine gdje je za 10:00 sati zakazana sjednica na kojoj je druga tačka dnevnog reda Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Previous article„AKO ŽELIŠ BITI PREDVODNIK BOŠNJAKA, MORAŠ BITI ŽEŠĆI OD BAKIRA…“: Šemsudin Mehmedović izazvao bijes Izetbegovićevih pristalica, oštre reakcije na društvenim mrežama…
Next articleDOLAZE ŠOKANTNE PRIJETNJE IZ DODIKOVIH REDOVA: „Narod spreman da izađe na ulicu i odbrani Republiku Srpsku…“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.