Home Novosti ĆAMIL DURAKOVIĆ DOŠAO NA SVOJE: “Akcija SIPA-e u Srebrenici dokaz je da…”

ĆAMIL DURAKOVIĆ DOŠAO NA SVOJE: “Akcija SIPA-e u Srebrenici dokaz je da…”

Ćamil Duraković, nosilac liste “Moja adresa Srebrenica“ na proteklim lokalnim izborima u BiH, za Anadolu Agency (AA) je naglasio da jutrošnja akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi sa prevarama na lokalnim izborima u Srebrenici pokazuje da državni organi uistinu rade svoj posao.

Također, rekao je da se nada da će pojedinci koji su vršili krivična djela u izbornom procesu, na šta su iz “Moja adresa Srebrenica“ ukazivali, biti i sakcionisani.

“Sama pojava akcije SIPA-e i da vrše pretrese na lokacijama u Srebrenici je ohrabrujuća iz razloga što smo mi prigovarali na takve aktivnosti pojedinaca, koji su nažalost krali identitet ljudi i mimo njihove volje prijavljivali ih da glasaju putem pošte iz Srbije. U jednom momentu, kada je trajalo prijavljivanje naših građana u dijaspori da glasaju putem pošte, mi smo odmah signalisali na takva dešavanja. Nažalost, ništa se do danas nije desilo, ali evo jutros, kada sam pročitao tu vijest, vidio sam da uistinu državni organi rade svoj posao. Možda to uzima malo više vremena, ali očekujemo da se ta istraga dovede do kraja i da se pojedinci koji vrše teška krivična djela u izbornom procesu zaista i sakncionišu. Treba sačekati, treba vjerovati državnim institucijama da će svoj posao uraditi do kraja“, istakao je Duraković.

Nekadašnji načelnik Opštine Srebrenica kazao je i da Centralna izborna komisija BiH i bez istrage SIPA-e ima dovoljno pritužbi kako bi dovela u pitanje regularnost izbora u Srebrenici.

“CIK ima i druge oblike pritužbi, kao što su zakašnjela pošta našim građanima u dijaspori, kao što su glasanje onih koji nisu imali ličnu kartu u Srebrenici na redovnim biračkim mjestima… Sve to kada saberete na jedno mjesto bilo bi poražavajuće da se takvi rezultati izbora prihvate i smatraju legitimnim. Ali, treba sačekati i da Centralna izborna komisija u skladu sa rokovima i sa zakonom postupa po našim pritužbama, a mi očekujemo da će ishod biti pravičan za sve“, zaključio je Duraković.

Pripadnici SIPA-e u utorak ujutru izvršili su pretrese stambenih i poslovnih objekata na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice, koje koriste tri osobe osumnjičene zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Iz SIPA-e su za Anadolu Agency (AA) potvrdili da su sve inkrimisane radnje povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine.