Home Novosti BiH Ćamil Duraković odbrusio Dodiku: Nije meni on dao funkciju, ona je izborna,...

Ćamil Duraković odbrusio Dodiku: Nije meni on dao funkciju, ona je izborna, a ne namještenička

Od početka mandata sam odao poštovanje institucijama RS-a i zastavi i svemu onom što jedan entitet jeste. Međutim, država BiH ne može bit podređena entitetu

Jučer je u Banjoj Luci održana svečanost povodom Dana državnosti BiH na kojoj su bili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

Dodik je, naime, jučer, uobičajeno negirao obilježavanje Dana državnosti navodeći da to nije državni praznik, te je Komšića optužio za provokacije, a potom su nastale i njihove prepirke te „teške“ riječi u javnom prostoru.

Dodik je prozvao i Durakovića navodeći da on na tom događaju u Banjoj Luci nije predstavljao RS jer za to nije imao njegovu saglasnost kao predsjednika ovog bh. entiteta.

Komentirajući ove navode, Duraković je kazao kako je funkcija potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska izborna, a ne namještenička.

– Prema tome, nije meni Dodik dao tu funkciju nego je ona Ustavom definisana. Mene su birali građani. To je opredjeljenje građana, ali i moje opredjeljenje. Jesam potpredsjednik, tako sam pozvan i tako sam se obratio. Ići tom nekom retorikom minimiziranja nekoga samo će dodatno komplikovati međuetničke odnose. Nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Od početka mandata sam odao poštovanje institucijama RS-a i zastavi i svemu onom što jedan entitet jeste. Međutim, država BiH ne može bit podređena entitetu, ma ko to mislio i htio, pa bio i Dodik. Sve dok se poštuje država BiH, institucije entiteta bit će poštovanje u maksimumu kako je to propisano. Naše poštovanje imaju, pozivamo ih na razum i međusobno poštovanje, a ukoliko je to ne moguće, pa Bože moj. Nećemo odustati od naše ljubavi prema Bosni i Hercegovini – kazao je Duraković.

O sinoćnjoj svečanosti je rekao da je to već drugi put da se u Banjoj Luci obilježava bilo šta što ima veze s državom Bosnom i Hercegovinom.

– Ovaj put je to bio Dan državnosti. Htjeli smo pokazati da je država Bosna i Hercegovina na cijelom njenom teritoriju i da niko ne može umanjiti značaj države i ne može nam zabraniti da svoju državu osjećamo svojom bez obzira na kojem njenom dijelu živimo. Svečana akademija je bila ugodna, bilo je dosta građana iz Banje Luke, ali i drugih gradova entiteta RS. Imali smo goste iz FBiH – rekao je Duraković za Hayat.