Home Novosti BiH ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ TVRDI: “Erdogan u Bosni je platforma za opravdanje miješanja Zagreba...

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ TVRDI: “Erdogan u Bosni je platforma za opravdanje miješanja Zagreba i Beograda u naša unutrašnja pitanja”

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

“Hrvatska koristi Hrvate u BiH da bi praktično uticala i kreirala BH politiku u vlastitom interesu. Isto radi i Beograd”, dodaje.

Šemsudin Mehmedović zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine pita da li kontrola Zagreba i Beograda nad Predsjedništvom BiH, da li treba odustati od ideje o nezavisnosti Hrvata i Srba od Zagreba i Beograda?

“Schmidt nije bio na inauguraciji Predsjedništva BiH. Schmidt nije prisustvovao prijemu povodom Dana državnosti u Vijećnici kojeg su organizovali Komšić i Bećirević. Šta je poruka? – Bojkot Komšića kao ideje o nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Samo predstavnik kojeg prihvati Zagreb može biti predstavnik Hrvata. Ne Hrvat po nacionalnosti, već Hrvat koji sluša Zagreb i slijedi Zagreb. Kao što je Jelena Trivić rekla: Mi ćemo uvijek slijediti Beograd.

Ovo je suština rasprava u BiH. Koje principe ima međunarodna zajednica. Definitivno, sada i u ovom slučaju ne poštuje ni vlastite principe već je očito na strani Zagreba i Beograda”, ističe Mehmedović i pita: Zašto?

Mehmedović smatra da nam je to poručio Schmidt kad nije bio na inauguraciji članova Predsjedništva.

“Bio je kod reis-ul-uleme u vrijeme inauguracije da bi mu simbolično prenio zašto je kod njega. Nema nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Sjetite se da su iz Zagreba dolazile poruke o mini Daytonu kojeg bi organizirale Hrvatska, Srbija i Turska. Zagrebu i Beogradu odgovara pojačano prisustvo Turske jer im indirektno daje za pravo da rade što rade. Escobar je podržao poruke iz Zagreba da učestvuju i Hrvatska i Srbija i Turska. Erdogan je 6. septembra 2022. govorio o izmjenama Izbornog zakona i rekao da bi se lideri trebali dogovoriti iako je bilo jasno da se ne mogu dogovoriti te da izmjene Izbornog zakona ne smiju doći prije izbora. To je bilo dovoljno: i došle su poslije izbora. Pet minuta poslije izbora. Ali, Erdogan se na neki način umiješao, kao i Hrvatska, iako smo mi tvrdili da se Hrvatska miješa u unutrašnje stvari BiH”, navodi Mehmedović.

Dalje citira Erdogana:

“Intervencija visokog predstavnika u ovom smislu je protivna demokratskim načelima. Do izbora je ostalo oko mjesec dana i intervencija visokog predstavnika u tom smislu predstavljala bi intervenciju prema demokratskom procesu. Intervenciju prema demokratskom procesu u zemlji koja je ustrojena na demokratskom principu mi nikada ne možemo smatrati ispravnom.”

Rekao je Erdogan i dodao da se prema izbornom procesu treba kretati u skladu sa sadašnjim izbornim zakonodavstvom.

“Već sam više puta rekao: to je definicija 3 u 1 države. Hrvatska koristi Hrvate u BiH da bi praktično uticala i kreirala BH politiku u vlastitom interesu. Isto radi i Beograd. I u tome imaju podršku Amerike i Britanije. U BiH se „namiruju“ i „plaćaju“ Hrvatska i Srbija za druge poteze. 3 u 1 država BiH je zapravo Janša-Orbanov non-paper. Budimo iskreni – ako je Čović jednom izabran i bio legitiman, a drugi put nije, ne može biti razlog za promjenu u Izbornom zakonu. Onda promjena Izbornog zakona služi da bi se dobio izgovor za nacionalne izborne jedinice, a znamo šta to znači. Sjetimo se i Joze Križanovića i odnosa međunarodne zajednice tada prema pitanju legitimnosti. Bošnjačka politika sa idejom o nezavisnosti Hrvata od Zagreba je očito išla bez dogovora i konsultacija sa ključnim svjetskim igračima kao što su Amerika, Britanija, Njemačka, Francuska, Turska i EU. Sada je to vrlo jasno i to vrlo grubo jasno. Bošnjačka politika je zbog tog u otvorenom sukobu sa Amerikom. Jesmo li bili preblizu Turskoj? Je li Erdogan preduboko na Balkanu?

Da li nam je to koristilo ili štetilo u kontekstu ideje da je Erdoganov uticaj na Balkanu i pokroviteljstvo neskriveno dok se istovremeno plasira ideja o nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba? Nije li to bilo davanja povoda ključnim pokroviteljima Daytona da kažu: Ok, vi hoćete da Vam Erdogan sultaniše po BiH i Balkanu, a ne dozvoljavate to Zagrebu i Beogradu? Ispada da smo s namjerom ponudili koncept da ga drugi sruše, što su jedva dočekali. I da smo sami dali agrumente da ideja o nezavisnosti Hrvata od Zagreba doživi propast, jer sada je očigledno da je kolapsirala na način da Biden preko Escobara šalje jasne signale koje trebamo ozbiljno shvatiti”, pojašnjava Mehmedović.

Dodaje: “Kao što vrlo ozbiljno trebamo shvatiti Dodikovu rečenicu koja je očito došla na američkim i britanskim tenkovima u kojoj je rekao da su on i Čović za međunarodnu zajednicu od problema postali rješenje”:

Citira potom Mehmedović Dodika: “Na neki način, HDZ i SNSD koji su etiketirani ranije kao problem, sada se javljaju u BiH kao rešenje moguće brže uspostave vlasti. Mislim da primjer naše saradnje može da posluži drugima“.

“To je taj model: Nemojte se vi miješati nama, nećemo ni mi vama. U suštini, realno politički gledajući, nezavisnost Hrvata u BiH od Zagreba, ako je Turska preblizu BiH, nije nezavisnost već padanje pod turski uticaj i znači približavanja Hrvata u BiH Turskoj, što je apsurdan put. Zagreb i Beograd iskoristili su pojačano prisustvo Turske da bi imali izgovor za pojačan angažman u BiH. Budimo realni mnogo više koristi od bliskosti Turske BiH imaju upravo Srbija i Hrvatska!

Naravno, imamo dovoljno prostora da kažemo i da trgujemo: onoliko Turske koliko Hrvatske i Srbije. No, jesmo li sad više u poziciji da mi to odredimo, više od 12 godina kasnije? Vrlo je važno naglasiti: Crna Gora nema Tursku za snažnog partnera, pa joj se dešava „srpski svet“. Očito da se na određeni način Janša i Orbanov „non paper“ daje naslutiti kao model u tihom nastanku. Prijem u Vijećnici Komšić i Bećirević je pokazao da Schmidt nije jedini koji bojkotuje ideju nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Ko nije bio u Vijećnici, onda je sa Schmidtom. Ili dokaz dvostruke igre. Ruski ambasador je bio u Vijećnici iz tri razloga:

– Prvi je da akcentira suštinu Dana državnosti da BiH nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska već i srpska i muslimanska i hrvatska”, navodi Mehmedović, pa citira Kalabuhova:

“Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

“ZAVNOBiH nije rekao da je BiH država svih njenih građana, nije direktno definisao građansku BiH već idejom konstitucije otvorio prostor Hrvatskoj i Srbiji na definisanje 3 u 1 države.

– Drugi je da pojača lažni dojam oko ruske podrške Alkalajevom govoru u UN-u

– Treći da proglasi pobjedu: On je podržao Čovića javno u promijenama Izbornog zakona, podsjećam na sastanak od 21.5.2021., tako da je Schmidtova odluka od 2. oktobra 2022. uz jasnu saglasnost ruske ambasade.

Konačno: Koliko puta smo čuli kritike od Amerikanaca i EU za izborno miješanje Hrvatske u BiH ? Nijednom. Pametnom dosta!”, zaključilo je Mehmedović.

(SB)