Home Novosti BiH Ćamil Duraković odgovara na optužbe: Želi me se prikazati kao radikala, iako...

Ćamil Duraković odgovara na optužbe: Želi me se prikazati kao radikala, iako sam…

U MUP-u RS-a se navodno spremaju za nerede koji bi se mogli dogoditi u toku obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida

MUP RS-a navodno vrši operativne pripreme za predstojeću komemoraciju i dženazu u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, 11. jula.

Kako piše portal Politički.ba, navodno je MUP RS-a procijenio da bi u okviru ovogodišnjeg obilježavanja srebreničkog genocida, tačnije za vrijeme trajanja Marša mira, moglo doći do nereda. Ovaj portal, pozivajući se na depeše MUP-a RS-a, navodi kako se neredi očekuju prvog dana Kurban Bajrama 9. jula, a trebali bi ih navodno izazvati bošnjački ekstremisti, kojima bi krajnji cilj mogao biti otkazivanje komekoracije i dženaze, kako bi se za to okrivile vlasti RS-a.

U tekstu portala Politički.ba se dalje navodi kako se u depešama spominje i ime Ćamila Durakovića , koji navodno priprema performans podrške Ukrajini na dan komemoracije i dženaze, s ciljem izazivanja nereda.

Tim povodom na društvenim mrežama oglasio se i Ćamil Duraković, tvrdeći kako su se ovakve najave pojavljivale i prethodnih godina.

– Nije prvi put (daj Bože da je posljednji) da se ovakve najave pojavljuju u danima pred održavanje komemoracije i dženaze žrtvama srebreničkog/bosanskohercegovačkog genocida. Gotovo svake godine imamo sličnu situaciju kojom se želi izazvati dodatna nervoza pred ovaj sveti događaj i svaki put se, hvala Bogu, pokaže da su najave fabricirane i usmjerene ka izazivanju nelagode i nemira. Nažalost, nije nam nepoznata ni situacija kada ne bude najave, a komemoracija se pokuša ukaljati režiranim napadom na državne zvaničnike i orkestriranom propagandom koja za cilj ima politički učinak i nastavak genocida iseljavanjem i ovako malog broja povratnika.

Želim napomenuti da je ove godine ovakva kampanja počela znakovito ranije, popisivanjem pripadnika OS, MUP-a i drugih agencija javnog reda i mira u BiH, bez ikakvog valjanog objašnjenja.

Treba naglasiti da ove godine (imajući u vidu rat u Ukrajini i ponašanje čelnika entiteta RS i posljedične sankcije najodgovornijim osobama) ovakvi postupci imaju dodatnu težinu. S druge strane, ne smije se zanemariti ni učinak izazivanja nesigurnosti i mogućeg stvarnog ugrožavanja sigurnosti kako komemoracije i dženaze, tako i općenito u entitetu RS.

Ne treba isključivati mogućnost da incident mogu izazvati organizovani i plaćeni provokatori, a da se za to optuže “bošnjački ekstremisti”. U tom smislu, apelujem na organe javnog reda i sigurnosti, ali i na organizatore da ulože dodatni napor i poduzmu sve preventivne mjere prije 11. jula, a naročitu pažnju posvete i obrate na sve segmente na dan komemoracije i dženaze.

POLITIČKI INTEGRITET

Što se tiče spominjanja moga imena u kontekstu organizatora potencijalnih incidenata, nemira i nereda, kontekstualizirano u moju kandidaturu za potpredsjednika entiteta, izričito i apsolutno se ograđujem od svih ovakvih i sličnih insinuacija, s koje god strane dolazile. Suština moje kandidature je djelovanje na suočavanju sa prošlošću i djelovanje u cilju izgradnje bolje budućnosti.

Nije isključeno da moja kandidatura predstavlja izazov aktualnoj političkoj garnituri na sceni te da me se, po svaku cijenu, pokušava radikalizirati i prikazati u svjetlu koje ni mojoj ličnosti ni mome političkom angažmanu ne priliči.

Želim reći i to dodatno potcrtati: usprkos svemu, zadržao sam lični i politički integritet osobe umjerene i razumne političke orijentacije i to teško šta može poljuljati.

Previous articleVeliki poraz za lidera SNSD-a Milorada Dodika je nastupio: Za njegov veto u NSRS nije bilo dvotrećinske većine
Next articleSAŠA GRBIĆ, DIREKTNO IZ BANJE LUKE: “Sa vlasti moraju otići predstavnici ratnih politika, bez toga otići će i posljednji mladi čovjek…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.