Home Novosti BiH Veliki poraz za lidera SNSD-a Milorada Dodika je nastupio: Za njegov veto...

Veliki poraz za lidera SNSD-a Milorada Dodika je nastupio: Za njegov veto u NSRS nije bilo dvotrećinske većine

Zastupnici u NSRS danas su se izjasnili o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. juna koju je Dodik proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Nije bilo dvotrećinske podrške u Narodnoj skupštini Republike Srpske za veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Od 62 prisutna poslanika “ZA” je glasao 51 poslanik, što nije dovoljno da bi odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine bila osporena.

Na posebnoj sjednici Narodne škupštine Republike Srpske koja se održala na zatjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas je protekla u žestokoj debati poslanika.

Vladajuća koalicija i opozicija u RS su jedne druge optuživali. Vladajuća koalicija je stava da bi opozicija morala glasati u interesu RS i glasati za veto člana Predsjedništva BiH, dok je opozicija imala suprotno mišljenje, govoreći da su kapitulirali u Briselu – prenosi N1.

Milorad Dodik je optužio opoziciju zbog ovakvog glasanja rekavši da je protiv interesa RS.

Dodik nije bio u sali kada je trebalo da, uoči glasanja, da završnu riječ, dok je u ranijem uvodnom obraćanju kritikovao ne samo spomenuti trgovinski sporazum, nego i generalno politiku Velike Britanije tvrdeći da je ona oduvijek bila neprijateljska prema RS-u i srpskom narodu, a posebno u mandatu bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Narodna skupština RS-a ni u aprilu ove godine nije dvotrećinskom većinom potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva, usvojenih na sjednici održanoj 31. marta ove godine, veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Dodikov veto se tada odnosio na pet odluka od čega su dvije bile u vezi s Centralnom izbornom komisijom BiH, a tri u vezi s međunarodnim testiranjem učenika.

Previous articlePogledajte šta je Željko Komšić rekao o Mijatoviću, odmah se oglasio i Vojin!
Next articleĆamil Duraković odgovara na optužbe: Želi me se prikazati kao radikala, iako sam…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.