Home Archive Ćamil Duraković: Oni koji negiraju genocid, nisu pozvani da dođu 11. jula

Ćamil Duraković: Oni koji negiraju genocid, nisu pozvani da dođu 11. jula

Nakon sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, Ćamil Duraković, član Odbora, govorio je za N1 televiziju o toku priprema te istakao kako je potrebno obogaćivati program.

Duraković je kazao da je pripremljeno sve što je u moći organizacionog odbora te da eventualni problemi do kojih dođe zbog nekog od pojedinaca nisu u njihovoj moći.

Ranije je bilo polemike da li treba biti govornika na obilježavanju, ove godine sasvim je sigurno da će ih biti, spisak govornika još uvijek nije utvrđen.

“Ono što mi u Organizacionom odboru smatramo je da treba biti poruka u memorijalnom centru. Lista gvornika biće poznata uoči samog 11. jula. Siguran sam da će govoriti bošnjački član Predsjedništva, ukoliko predsjedavajući to odbije. Biće to i visoki predstavnik, ambasador SAD koji su suosnivači memorijalnog centra. Uvjeren sam i da će gospodin Wigemark biti pozvan da govori”, kazao je Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik opštine Srebrenica.

No, aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić nije dobrodošao na obilježavanje, kao ni svi ostali koji negiraju genocid:

“Tu su Majke izričite, imaju jedan jedinstven stav iz 2016. Mi u Odboru ne možemo kontrolisati niti obezbijediti nečiju sigurnost. Zbog narušavanja samog događaja nije poželjno, niti se pozivaju svi oni koji individulno ili institucionalno negiraju genocid. Nikada neće bit pozvani dok se pravne činjenice ne budu prihvatale onakve kakve jesu.”

U Memorijalnom centru u Potočarima ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici.

(N1)