Home Novosti BiH ĆAMIL DURAKOVIĆ ZA BEOGRADSKI “DANAS”: “Nemam nikakvu namjeru da nastavim ustajalu politiku...

ĆAMIL DURAKOVIĆ ZA BEOGRADSKI “DANAS”: “Nemam nikakvu namjeru da nastavim ustajalu politiku kojoj svjedočimo 27 godina”

(…) i koja je uglavnom zasnovana na nacionalnom primitivizmu i svađama, koje ne donose nikome dobro osim političkim elitama”

Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenice, izabran je za potpredsjednka bh. entiteta Republika Srpska.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine potvrdila je juče da je nakon ponovnog brojanja glasova Milorad Dodik novi predsjednik Republike Srpske.

“Po Ustavu entiteta Republike Srpske imate poziciju predsjednika i dva potpredsjednika koji dolaze iz druge etničke skupine, odnosno Hrvata i Bošnjaka. Međutim, mi nismo potpredsjednici Hrvata, odnosno Bošnjaka, već smo potpredsjednici entiteta Republika Srpska”, ističe za Danas Duraković.

Kako ukazuje, on je bio jedan od kandidata Bošnjaka, koji je nezavisno učestvovao na izborima i kao takav dobio najveće povjerenje građana.

“Moj cilj je da odem u Banjaluku otvorenog srca i pružene ruke, da probamo sa onima koji su dobili legitimitet građana napraviti maksimalno što je moguće da bi svima nama koji živimo ovdje bilo bolje. Dakle, ja nemam nikakvu namjeru da nastavim ustajalu politiku kojoj svjedočimo 27 godina i koja je uglavnom zasnovana na nacionalnom primitivizmu i svađama, koje ne donose nikome dobro osim političkim elitama”, naglašava Duraković.

On ukazuje da je “jedinstven događaj u historiji demokratskih izbora u BiH” to što je neko izabran samostalno, bez pomoći stranaka i političke infrastrukture.

“To je fenomen, ali i poruka da je moguće, jer postoji demokratska svijest kod naših građana da biraju one koji su sposobni, vrijedni… To mi je posebna čast i gledaću da opravdam povjerenje onih koji su za mene glasali, a ne onih koji konstantno pokušavaju da remete međuetničke odnose u BiH tako što jedni druge napadaju, a u stvari vrlo dobro funkcionišu kada je u pitanju raspodjela vlasti”, navodi Duraković.

On naglašava da će se staviti u funkciju svih građana u Republici Srpskoj.

CIK bi trebalo da do 3. novembra objavi konačne i potvrđene rezultate izbora u BiH nakon čega bi počeli rokovi za uspostavu novih organa vlasti.

(SB)