Home Novosti BiH Čampara o Dodikovim namjerama: Pa to mu niko nikada neće dozvoliti! Mi...

Čampara o Dodikovim namjerama: Pa to mu niko nikada neće dozvoliti! Mi kao društvo nismo spremni da odavde odu stranci

– Sastav Ustavnog suda se može mijenjati kada se donese Zakon i niko nije protiv toga, ali kada, e to je osnovno pitanje, kaže Čampara.

Aljoša Čampara delegat u Domu Naroda FBiH komentarisao je u današnjem gostovanju na BHT-u aktuelna politička dešavanja. Posebno se osvrnuo na Dodikov udar na državu posljednjim odlukama NSRS.

– Čović prati Dodika u njegovim stavovima da strane sudije ne trebaju biti u Ustavnom sudu BiH. Formalno-pravno kada se to gleda po logici stvari i ne bi trebali biti ali postoji tu problem. Nije u djetonskom mirovnom sporazumu bezveze napisano da Ustavni sud čine između ostaloh i 3 stranca. Da bi se odluke donosile na način da nema opstrukcija. Mi živimo životom gdje se ne izvršavaju presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u državi gdje se negira genocid. Mi kao društvo moramo doživjeti potpunu tranziciju društvene svijesti.

– Sastav Ustavnog suda se može mijenjati kada se donese Zakon i niko nije protiv toga, ali kada, e to je osnovno pitanje, kaže Čampara.

– U ovom trenutku kad Dodik vrši pravno nasilje, kada ne poštuje odluke Ustavnog suda, želi da uvede etnički način glasanja kao u Domu naroda. To se nikada neće desiti i to mu nikada niko neće dozvoliti. Mi možemo donositi novi Zakon o Ustavnom sudu tek nekoliko mjeseci pred ulazak u EU, kada će svijest građana biti promijenjena. Tada možemo govoriti o ovakvom načinu izmjene Ustavnog suda. Mi još uvijek kao društvo nismo sazreli da odavde odu stranci, visoki predstavnik, OHR i to je zbog ljudi poput Milorada Dodika. Radi se o čovjeku okarakterisanog kao saveznika Putina, zaključio je Čampara.