Home Novosti BiH “PROBUDI SE, NEŠTO SE DEŠAVA, MOGLO BI TI JEDNOM BITI ŽAO”: Christian...

“PROBUDI SE, NEŠTO SE DEŠAVA, MOGLO BI TI JEDNOM BITI ŽAO”: Christian Schmidt ima podršku, hoće li donijeti odluku?

Stihove iz prvog dijela naslova napisao je Duško Trifunović.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je sinoć poručio da se nada da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dejton moraju reagovati.

“Ove odluke i potezi NSRS o nepoštivanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu! Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se poduzmu aktivnosti”, rekao je Schmidt.

Kakve bi to aktivnosti mogle biti tek treba vidjeti, ali je sigurno jedno – da Schmidt ima podršku da djeluje. Barem se tako da iščitati iz stavova međunarodne zajednice.

Sam Schmidt kaže kako postoji jedinstven stav unutar međunarodne zajednice o potrebi da se djeluje te vjeruje kako će ga potpuno podržati u namjeri da se osigura rad Ustavnog suda BiH.

“Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovini”, piše u reakciji Ambasade SAD u BiH.

I Francuska je osudila donošenje antiustavnog zakona u RS-u. Službena reakcija Francuske vlade uslijedila je nakon sastanka ambasadorice Francuske u BiH Christine Toudic i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. “Kao svjedok Dejtonskog sporazuma” Francuska smatra da je odluka Skupštine RS-a “suprotna ustavnom poretku BiH” i “ne može imati pravno dejstvo”. RS je podržala jedino Ambasada Ruske Federacije koja se povukla iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

“Na sjednici NSRS podržava je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u Bosni i Hercegovini. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda BiH. Vladajuća koalicija u RS ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispitaju vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH”, naveli su iz Ambasade Velike Britanije.

Misija OSCE-a u BiH pozvala je na hitni prestanak retorike, politika djelovanja i aktivnosti koje nisu usklađene sa najboljim interesima svih građana Bosne i Hercegovine, prenose Vijesti.ba.

“Nedavne odluke NSRS-a krše Dejtonski mirovni sporazum i podrivaju Ustav BiH”, navodi se.

Previous articleČampara o Dodikovim namjerama: Pa to mu niko nikada neće dozvoliti! Mi kao društvo nismo spremni da odavde odu stranci
Next articleMatematika je čudo: Dragan Stevanović “razmotirao” laž o protjerivanju 157.000 Srba iz Sarajeva
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.