Home Novosti BiH ČEDA JOVANOVIĆ O “BOSANSKIM PROBLMEMIMA”: “Deklaracija SDA jedini način da Izetbegović politički...

ČEDA JOVANOVIĆ O “BOSANSKIM PROBLMEMIMA”: “Deklaracija SDA jedini način da Izetbegović politički preživi”

Kako komentariše sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika političkih stranaka Republike Srpske, o Sporazumu iz avgusta, Programskoj deklaraciji SDA i drugim aktualnim temama za N1 govorio je lider LDP-a i savjetnik Željka Komšića, Čedomir Jovanović…

“Ne mislim da je dobro da se mi okupljamo na političkim sastancima zbog toga što postoji pretpostavka o nekoj sabornosti srpskog naroda ili hrvatskog, jer je i Zagreb veoma involviran u procese u BiH”, kazao je Jovanović govoreći o proteklom sastanku u Beogradu te dodao:

“Svi bosanski problemi su tijesno povezani sa rješavanjem kosovske krize koja ne moze ostati dugo u trenutnom statusu. Vučićeva retorika i njegove poruke su spustile na zemlju usijane glave u RS.”

Čedomir Jovanović govori i o tome zbog čega je Aleksandar Vučić nakon sastanka u Beogradu pominjao sukob:

“Ne mislim da se Vučić obraćao samo javnosti BiH. Kada govori o politici koju vodi Srbija i situaciji čitavog regiona, on posmatra širu sliku od BiH. Apsolutno sam siguran da nije mislio ni na kakve sukobe u BiH, jer Srbija to niti sebi može da dozvoli niti bi on pristao takvu politiku da podrži.”

Rekao je kako je problem BiH neuspostavljanje vlasti:

“Prošlo je godinu dana a BiH nema formiranu vlast. Sjetite se karaktera Sporazuma iz avgusta. To je bio sporazum tri stranke i sve tri se ne osjećaju dovoljno sigurno da vode BiH, nego jednom nogom stoje u Zagrebu, jednom u Beogradu, jednom u Istanbulu.”

Govoreći o odnosima BiH i Srbije istakao je jedno:

“Za mene je ključno da uspostavimo direktne odnose između Sarajeva i Beograda i da stvorimo mogućnost da Beograd pomogne Sarajevu u sastavljanju jedne normalne države. To ne znači da Beograd radi bilo šta protiv Srba i Banjaluke. Mirna Bosna je šansa za moju zemlju da bude mirna.”

Jovanović je kazao kako je u ovom trenutku Milorad Dodik najveći kočničar u BiH:

“Dodik nije izolovana pojava u BiH. Dodik nikada ne bi mogao da radi to što radi da nema nečiju podršku (rusku). Postoje snažni odnosi i Srbije sa Rusijom ali se paralelno sa tim odvija proces koji je direktno suprostavljen ruskim procesima. Mislim da Dodik nema drugu opciju, a Vučić još uvijek ima.”

Kada je u pitanju Programska deklaracija SDA, lider LDP-a kazao je da je to bio potez za opstanak u politici Bakira Izetbegovića jer je potpisao Sporazum sa onima koji “lome kičmu” građanskoj ideji BiH.

“Bilo je jasno da HDZ i Dodik u makazama drže Izetbegovića. On je pristao na taj Sporazum i on je propao. Propast Sporazuma za Dodika je bio okidač da krene u šuplju priču o napuštanju svih institucija, onda je Izetbegović odgovorio kroz Deklaraciju”, kazao je Jovanović te dodao:

“Meni ta Deklaracija nije sporna, ona mi je nerealna. U ovom trenutku Bosni je bila potrebna druga poruka iz SDA. Ova Deklaracija čuva SDA. To je konfrontiralo bosansko društvo, ali je to bio jedini način da Izetbegović politički preživi i opstane. Građanski interesi odlaze u drugi plan zbog potrebe da se preživi”, zaključio je gost Dana uživo na N1.

(SB)