Home Archive ČEDOMIR PETROVIĆ, SIN LEGENDARNOG ČKALJE: “Moramo priznati da je počinjen genocid u...

ČEDOMIR PETROVIĆ, SIN LEGENDARNOG ČKALJE: “Moramo priznati da je počinjen genocid u Srebrenici, a to prvo mora da učini vlast Srbije”

“Srbija mora prvo da uđe u EU i NATO, pa tek onda uz njihovu pomoć da počne da postaje normalna država. Biće to težak i neizvestan, dug put”

Čedomir Petrović, srbijanski glumac, reditelj, pisac i kolumnista, i sin legende jugoslovenskog glumišta Miodraga Petrovića Čkalje – nema zadrške, dileme ni problem da kritičku misao pretoči u britku riječ.

Skoro da nema teme, aktuelnih događaja koje svojim oštrim perom nije dotakao, a u velikom intervjuu za Al Jazeeru govori o ratnim, poratnim kao i aktuelnim političkihm dešavanjima na ovim prostorima, prije svega polazeći “od svog praga” – Srbije.

Na pitanje da li na promjene u Srbiji gleda sa pesimizmom ili optimizmom, Petrović kaže kako sa optimizmom gleda na odlazak Vučića i SNS-a sa vlasti, a sa pesimizmom na dolazak nekih novih ili povratak starih.

“Srbija mora prvo da uđe u EU i NATO, pa tek onda uz njihovu pomoć da počne da postaje normalna država. Biće to težak i neizvestan, dug put”, veli on.

Prije nekoliko godina je na jednoj bosanskohercegovačkoj televiziji izjavio da su Srbi u Srebrenici počinili genocid, te izjavio saušešće zbog rušenja Vukovara, uz opasku da ne pripada takvom narodu, a u intervjuu je istakao i da bi odgovorio isto kako je napisao prije godinu.

“Osećam tugu, sramotu, poniženost, bes, očajanje, nemoć, zbog onoga što se dogodilo tih nekoliko dana i noći u Srebrenici. Osuđujem i odričem se onih koji su učinili genocid nad nedužnim muslimanskim narodom.

Onih koji su otvorili bezgraničnu ranu i probudili ili rodili mržnju prema srpskom narodu. Onih koji bi i danas da žive od ratova, pljačke, mržnje i krvi. Koliko će – i da li će ikada – sve ove strahote proći i da li će oni Srbi koji nisu krivi, moći jednog dana da pruže ruku i da im ruka bude prihvaćena od muslimanskog naroda?

Verujem da će doći to vreme. Ali, pre svega, moramo iskreno, jasno i glasno, da nas ceo svet čuje, priznati sve zločine pojedinih pripadnika srpskog naroda, nad onima s kojima smo nekada živeli zajedno u jednoj zemlji. Moramo priznati da je počinjen genocid u Srebrenici. To prvo mora da učini vlast Srbije”, kaže Petrović.

(SB)