Home Novosti ČESTITKA ŽELJANE ZOVKO: Pogledajte šta je HDZ-ova europarlamentarka rekla o novoj koaliciji...

ČESTITKA ŽELJANE ZOVKO: Pogledajte šta je HDZ-ova europarlamentarka rekla o novoj koaliciji u BiH i izmjeni Izbornog zakona (VIDEO)

Europski parlament održao je sinoć raspravu o svojim preporukama za novu Strategiju proširenja EU-a, uoči današnjeg glasanja o izvještaju.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko kazala je da je proširenje Europske unije strateško ulaganje u stabilnost, prosperitet i sigurnost na europskom kontinentu te da Europska unija u ovim izazovnim vremenima svojoj politici proširenja treba dati novu snagu.

Nakon što je Ukrajini i Moldaviji dodijelila status kandidata, Zovko je navela da Europska unija mora promovirati diskurs proširenja na zapadnom Balkanu. Spomenula je pritom i amandmane kojima u spomenutom izvještaju poziva na veću vidljivost i opipljive rezultate financijske pomoći koju EU pruža tim zemljama. “Državama su potrebni putokazi s konkretnim ciljevima i pojačana potpora u otvorenim reformskim postupcima uz poštivanje višeetničkog identiteta zemalja”- istaknula je Zovko.

Podsjetimo, parlamentarni izvještaj poziva na dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini u skladu s prošlomjesečnom preporukom Komisije. Na prijedlog zastupnice Zovko, Klub zastupnika EPP-a podnio je amandman kojim se ističe podrška Europskog parlamenta Bosni i Hercegovini za dovršetak trenutnih ustavnih i izbornih reformi u zemlji kao koraku prema stabilizaciji države i okruženja.

Zovko se u raspravi usredotočila na europski put Bosne i Hercegovine, izrazivši pritom želju da buduća vladajuća koalicija u BiH “konačno izmjeni Izborni zakon i napravi ustavne promjene kojima će Bosna i Hercegovina postati predvodnica zapadnog Balkana u Europskoj uniji”.

No, zanimljivo je da je Zovko na kraju izlaganja čestitala Bosni i Hercegovini.

„Vidim da se koalicije prave, želim da buduća koalicija konačno izmijeni Izborni zakon. Vremena nema, ovo je zadnji trenutak kada se ljudi mogu urazumiti…“

Pogledajte video.