Home Novosti BiH DODIK OTKRIO PLANOVE ZA NAREDNE ČETIRI GODINE: “Oduzete su nam neke nadležnosti,...

DODIK OTKRIO PLANOVE ZA NAREDNE ČETIRI GODINE: “Oduzete su nam neke nadležnosti, ali ćemo ih vratiti!” (VIDEO)

Ne dirajte Republiku Srpsku, jer to nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsjednika Srpske.

“U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovdje nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu.

On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih. Ulazićemo u reforme, koje su onakve i ovakve, ali to je neminovnost”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom.

“Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako RS neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi”, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da mir mora biti prioritet.

“Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vrijedni milijardama, i borićemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a s druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade”, rekao je Dodik.