Home Novosti BiH Čevra odgovorio Dodiku: Predlažem ‘mirno’ i ‘civilizovano’ ukidanje RS i njenu reorganizaciju...

Čevra odgovorio Dodiku: Predlažem ‘mirno’ i ‘civilizovano’ ukidanje RS i njenu reorganizaciju na četiri kantona

“Civilizovanom” reorganizacijom na ovaj predloženi način, Republika Srpska bi konačno uspjela da se oslobodi ratne hipoteke presude za genocid, koja će joj, prihvatila to ona ili ne, vječno predstavljati omču oko vrata u procesu demokratskog prilagođavanja civilizacijskim vrijednostima modernog svijeta, napisao je Čevra

Nakona današenjeg prijedloga koji je iznio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i u intervjuu za španski “El Mundo” u kojem tvrdi da je BiH propali projekt i da je najbolje rješenje da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način, reagirao je se nekadašnji portparol SBB-a i politički analitičar Omer Čevra.

Njegov status na Facebooku prenosimo ispod:

Dodik kaže da BiH treba “civilizovano” podijeliti. Ja se npr. ne slažem sa njim ali imam jedan bolji prijedlog. Obzirom da se preko nezakonite raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje godišnje više od od 800 miliona KM neopravdano i nezakonito isplaćuje entitetu Republika Srpska, čime je RS postala socijalni i ekonomski problem svim građanima Federacije BiH ali i države BiH, te uzimajući u obzir da sam naziv “Republika Srpska” objektivno predstavlja diskriminaciju za sve “nesrbe” koji su nastanjeni u tom bh. entitetu, što će posljedično prije ili kasnije predstavljati realan problem za daljnju EU integraciju naše zajedničke države, predlažem da se u Parlamentu FBiH hitno predloži formiranje Tima za pregovore o “civilizovanom” ukidanju Republike Srpske, odnosno njenoj reogranizaciji na četiri regionalna kantona, što bi sigurno dovelo do racionalizacije javne potrošnje i efikasnije i transparentnije vlasti.

To bi bili:

1. Banjalučko – prijedorski (sjedište Banja Luka),

2. Bijeljinsko – semberski (Bijeljina),

3. Romanijsko – podrinjski (sjedište Zvornik) i

4. Istočno – Hercegovački (sjedište Trebinje)

“Civilizovanom” reorganizacijom na ovaj predloženi način, Republika Srpska bi konačno uspjela da se oslobodi ratne hipoteke presude za genocid, koja će joj, prihvatila to ona ili ne, vječno predstavljati omču oko vrata u procesu demokratskog prilagođavanja civilizacijskim vrijednostima modernog svijeta, te u konačnici euroatlanskim integracijama koji bi trebao da svim građanima na prostoru Republike Srpske omogući viši životni standard, bolja radna mjesta i plaće, bolje zdravstvene usluge i šklostvo, ali najbitnije, konačno skinuti mračnu zločinačku hipteku osuđenih ratnih zločinaca zbog kojih jednan cijeli narod već trideset godina mora plaćati cijenu pred cijelim svijetom!

Nadam se da će moju Inicijativu prihvatiti federalni parlamentarci, te da će i SNSD kao vladajuća stranka u RS-u formirati Tim za “civilizovanu reorganizaciju Republike Srpske” na predložene ekonomske regije.

Siguran sam da bi takav dogovor unaprijedio život svim građanima Bosne i Hercegovine, a nesrbi nastanjeni na području RS-a bi imali veći osjećaj pripadnosti svojim novim kantonima u sklopu Bosne i Hercegovine, gdje se, između ostalog, entitet RS trenutno nalazi i gdje će se zauvijek nalaziti.

Nadam se da će Dodik, ali i svi građani u RS prihvatiti moju iskrenu i dobronamjernu komšijsku inicijativu da se na jedan miran i civilizovan način konačno ide u miran proces ukidanja i reorganzicije Republike Srpske, pa u nekoj drugoj fazi i Federacije BiH kako bi BiH konačno postala normalna i funkcionalna država koja će opsluživati sve njene građane.

Mirno i civilizovano, baš kao što g-din Dodik predlaže!

https://www.facebook.com/omer.cevra.5/posts/1094529714614661

(Depo)