Home Novosti CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING PRIZEMLJIO DODIKA I ČOVIĆA: “Bilo bi mi drago vidjeti Schmidta...

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING PRIZEMLJIO DODIKA I ČOVIĆA: “Bilo bi mi drago vidjeti Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH”

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling govorio je za N1 o Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, mogućim promjenama na čelu ove međunarodne institucije, nasljedniku Valentina Inzka, ali i o drugim temama.

Kako gledate na špekulacije da bi Christian Schmidt mogao doći na mjesto visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini umjesto Valentina Inzka? Treba li BiH novi visoki predstavnik?

– Dobro ste to nazvali – špekulacije. Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke bi bila prava adresa za ovo pitanje. Ne bih komentirao dolazi li novi visoki predstavnik i treba li to biti Christian Schmidt. Mogu samo reći da bi mi bilo jako drago vidjeti njega kao novog visokog predstavnika. Dobar je političar, poznajem ga jako dugo, stručan je i dobra je osoba. I poznaje Bosnu i Balkan, pa zašto da ne? To bi svakako bio pozitivan znak da se Njemačka i dalje aktivno angažuje u Bosni, naročito sada, kada dobijamo jakog partnera i velikog prijatelja BiH, predsjednika SAD-a Joea Bidena. Ali, ono što vam sa sigurnošću mogu reći je da Bosni i Hercegovini definitivno treba visoki predstavnik.

Kako komentirate pojedine medijske navode da je Schmidt, navodno, blizak pojedinim dužnosnicima Hrvatske i Rusije?

– Obično se tako nešto uopšte ne komentira, to je gubljenje vremena, ali već danima primjećujem da je to tema broj jedan u BiH i moram vam reći da sam začuđen. Cijela ova priča potiče sa jednog jedinog portala. Ovo je za mene samo jedna senzacionalistička priča a da novinar nije u stanju navesti ijedan pouzdan izvor za takve tvrdnje. To ide toliko daleko da su Njemačka i Rusija optužene za zavjeru protiv Bosne i SAD-a? Jednostavno, za nepovjerovati. Na kojim činjenicama se temelji takav zaključak? Jer je stranka CSU, čiji je član Christian Schmidt, navodno bliska Rusiji? Zato što je Schmidt dobio medalju iz Hrvatske? Koliko znam, i Alija Izetbegović dobio je medalju direktno od Franje Tuđmana i niko nije oko toga postavljao pitanje.

Trebalo bi se, ustvari, zapitati u čijem je interesu širenje takvih dezinformacija. Ili je to, jednostavno, kratkovidnost nekih takozvanih novinara ili analitičara. Njemačka s Rusijom protiv Amerike i Bosne? Njemačka i SAD su, u pogledu BiH, uvijek bili na istoj liniji i oboje podržavaju i nastavit će podržavati BiH. Oni koji pokušavaju da ih okrenu jedne protiv drugih, ne čine dobro Bosni.

Da li treba Njemačkoj uopće da ponovo delegira visokog predstavnika?

– Zašto da ne. Njemačka se u BiH jako angažuje na izgradnji pravne države za sve njene građane. Valentin Inzko učinio je sve što je mogao. Lično sam odavno zagovornik strožije i energičnije politiku OHR-a. Kao što Inzko kaže, vrijeme je za “treću fazu” OHR-a, za konkretniju i jaču prisutnost OHR-a, zu jaku podršku međunarodne zajednice. Politička volja je osnovni preduslov.

Kakve i da li izmjene Ustava i uređenja treba BiH?

– Naravno da joj trebaju! Ustav je, prije svega, diskriminacijski – sve presude Evropskog suda za ljudska prava se moraju konačno provesti. Predsjedništvo bi se trebalo svesti na samo jednog, indirektno kroz Parlament biranog čovjeka. Trebalo bi konstituisati Vrhovni sud BiH. Administraciju bi trebalo stanjiti, preurediti, entitetsko biranje i vitalni nacionalni interes su veliki problemi, ali to su već pitanja za ustavnopravne stručnjake. Aprilski paket je imao odlične prijedloge. Vidim da ih je SPD opet oživio.

Da pojednostavim, promijenite Ustav tako da svi građani imaju jednaka prava, da država funkcioniše i da s njim možete ići u EU. Sa sadašnjim Ustavom ne možete nigdje osim unazad – kazao je Schwarz-Schilling za N1.

Previous articleČOVIĆ U PANICI: Žestoke optužbe na račun CIK-a BiH za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, traži ostavke…
Next articleReis Kavazović o migrantima: Tretman ovih ljudi je sramota za Bosnu i Hercegovinu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.