Home Novosti BiH ČOVIĆ NA APARATIMA: Odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika u EU parlamentu!

ČOVIĆ NA APARATIMA: Odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika u EU parlamentu!

U nastavku zasjedanja Evropski parlament je većinom glasova odbio amandmane HDZ-ovih zastupnika na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, među kojima je i amandman o konstitutivnosti naroda u BiH.

Takav razvoj događaja naslutila je zastupnica HDZ-a Željana Zovko, koja je prije glasanja kazala da su konzervativni zastupnici u Evropskom parlamentu razočarani izvještajem u kojem se ne spominju konstititutivni narodi nego samo građani.

“Izvješće općenito podupire reforme koje su Bosni i Hercegovini potrebne kako bi mogla provesti 14 ključnih prioriteta, postavljenih kao uvjet za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje i pridruživanje Europskoj uniji. Nažalost, izvješće nije potpuno i ne spominje pitanja koja su ključna za budućnost zemlje. Pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, izvješće uopće ne spominje pojam konstitutivnih naroda”, navodi se u izjavi Željane Zovko dostavljenoj medijima.

Prema dostupnim informacijama, svi amandma na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika odbačeni su nadmoćnom većinom, uprkos snažnom lobiranju zastupnika HDZ-a i hrvatske diplomatije iz Zagreba.

(SB)