Home Novosti BiH ČOVIĆ OTVORENO PRKOSI AMERIKANCIMA: Lider HDZ-a BiH ne odustaje od uspostave plinske...

ČOVIĆ OTVORENO PRKOSI AMERIKANCIMA: Lider HDZ-a BiH ne odustaje od uspostave plinske kompanije sa sjedištem u Mostaru, odgovorio i na kritike oko izbora člana Predsjedništva BiH

“I dalje je jedna izborna jedinica Federacija, i dalje su županije jedinice u izbornom procesu kao takve. Ništa se novo teritorijalno ne uvodi ma što tko o tome govorio”, kazao je.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je u petak tvrdnje da njegova stranka predlaže uspostavu nacionalnih izbornih jedinica za izbor člana Predsjedništva BiH, te je ponovio zahtjev za uspostavu javne kompanije Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru koja bi vodila posao plinskog povezivanje s RH.

Tokom dana Američka ambasada u BiH je ponovno kritizirala Čovića tvrdeći da opstruira izgradnju Južne plinske interkonekcije, te su ocijenili kako nije prihvatljiv zahtjev HDZ-a BiH o izmjeni Izbornog zakona kako bi se promijenio način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ocijenili su da prijedlog HDZ-a BiH ne ispunjava zahtjeve presude Europskog suda za ljudska prava te da se njime stvara etnoteritorijalna izborna granica unutar Federacije.

Čović je o izmjeni izbornog zakona kao jednoga od uvjeta za otvaranje pregovora s EU razgovarao sa čelnicima stranaka na vlasti na državnoj razini. U izjavi za medije u Žepču on je ocijenio kako trenutno nije realno dobiti potporu dvije trećine zastupnika u državnom Parlamentu za izmjene Ustava BiH zbog čega i insistira tvrdeći da time sprečava preglasavanje Hrvata.

“S obzirom na to da su sve kolege izrijekom kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva evo dat ćemo im zadovoljštinu u tom malom elementa odvraćanja”, rekao je Čović.

Čović je kazao kako se vodeća hrvatska stranka u BiH zauzima za provedu svih presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se otklonila diskriminacija na temelju pripadnosti jednome od triju konstitutivnih naroda, odnosno manjina ali i entiteta u kojemu žive. Odbacio je tvrdnje da se prijedlogom HDZ-a uvode nove nacionalne izborne jedinice.

“I dalje je jedna izborna jedinica Federacija, i dalje su županije jedinice u izbornom procesu kao takve. Ništa se novo teritorijalno ne uvodi ma što tko o tome govorio”, kazao je.

Prema prijedlogu te stranke član Predsjedništva BiH birao bi se po istome modelu dok bi se predstavnik Hrvata birao s područja Federacije BiH i to bi postao onaj kandidat koji ostvari većinsku potporu toga naroda u tri od pet kantona.

Najavio je da će se stranački predstavnici u sljedećih sedam dana pokušati usuglasiti oko svih reformskih zakona bitnih za otvaranje pregovora s EU i izrazio optimizam da će zemlja potkraj ožujka dobiti potvrdu Europskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH.

Upitan hoće li se pokolebati pod pritiskom američke administracije oko insistiranja da se osnuje nova kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi izgradila i upravljala plinovodom koji bi se spojio s Republikom Hrvatskom, Čović je rekao kako je spreman na razgovor o pronalaženju rješenja na temelju prijedloga zakona koji je njegova stranka uputila u proceduru.

“Tu je rješenje i moramo sjesti i pronaći pravi put kako bi se izbjegla takva pitanja i stvaranja tenzija oko strateških pitanja. Idemo dalje razgovarati o ovome i naš je cilj što prije to napraviti”, rekao je Čović.

Kazao je kako je za Hrvate u BiH od strateškog značenja da imaju utjecaja na projekt plinskog povezivanja s Hrvatskom.