Home Novosti BiH Sena i Salih proslavili 70. godišnjicu braka: Ovo je njihov recept za...

Sena i Salih proslavili 70. godišnjicu braka: Ovo je njihov recept za sretan zajednički život

Bračnom paru iz Ključa djeca su organizovala proslavu 70. godišnjice braka u restoranu, a oni nesebično otkrili tajne koje ih toliko godina drže zajedno

Prije petnaest godina objavili smo priču o 55. godišnjici braka Sene i Saliha Handanovića iz Ključa. Naše oduševljenje je bilo ogromno kada smo saznali da su živi i zdravi i da su jučer proslavili 70. godišnjicu braka.

– Kažu da je 25. godišnjica braka srebreni pir, a da je 50. godišnjica zlatni. Nisam siguran kako se dalje ti jubileji zovu, ali čini mi se da je šezdeseta godišnjica dijamantska. Valjda bi ova sedamdeseta bila platinasta. Neka su nam živi i zdravi, zahvalni smo im na svemu, što su nam bili najbolji roditelji na svijetu, ispričao nam je njihov mlađi sin Enes.

DIJELJENJE RADOSTI

On se samo nadati može da će doživjeti ovakav jubilej, pa čak i ako bi “uvezao staž” iz oba svoja braka. Na proslavu su pozvali rodbinu, komšije i prijatelje koji su im uljepšali svečanost, te su i sami bili počastvovani da prisustvuju ovako velikom bračnom jubileju, kojeg samo izuzetni rijetki supružnici dočekaju.

Porodica je priredila i izložbu starih fotografija, a Sena i Salih su gledajući ih uzdisali, upućujući jedno drugom komplimente kako su nekad bili lijepi

– Mi volimo svoj grad, svoju raju i volimo podijeliti sa svima radost, kazao nam je Enes.

Sena i Salih su sinonim Ključanima za dugotrajnu bračnu ljubav. Odnedavno su se počeli služiti ortopedskim pomagalima za hodanje, ali i dalje žive sami u svojoj kući, te i dalje zrače srećom i dugovječnošću. Sena ima 88, a Salih 92 godine.

– Ja sam od porodice gdje su svi živjeli malo duži vijek. Moj djed je živio 96 godina, otac mi je živio 95 godina, a stričević Ćerim mi je živio 101 godinu. Ostao sam sa šest mjeseci bez mame, nedostajala mi je njena ljubav pri odrastanju. Cijelog života nisam pio alkohol, izuzev jednom kada sam dobio unuku, ali nisam pretjerao. Ne jedem puno, ne jedem masno, opisuje Salih ukratko svoj život.

On se svojom Senom oženio još davne 1954, a prethodno su se dvije godine zabavljali. Napunili su 70 godina braka zajedno, a to je, kako Salih kaže, i cijeli nečiji ljudski vijek.

– Senom sam se oženio zbog njene ljepote, bila je, aman, ljepota. Ja sam volio samo da je lijepo, a što je benasto, to meni nimalo nije smetalo. S njom sam proveo ovaj život sretno. Rodila mi je dva sina, zadovoljan sam svojim snahama, unučadi i praunučićima. Sve samo najfinije o svom životu s njom imam reći. Vama mladim ljudima poručujem samo da pripazite na svoj brak. Znali smo i nas dvoje da zaratujemo. Bio je to gerilski rat, malo se “udari”, ali vrlo brzo ide pitanje “hoćeš li ti skuhati kafu ili ću ja”, priča Salih.

Sena strpljivo čeka da muž ispriča svoju varijatnu, a onda ljepšim riječima sve to upakuje i objasni ono što je Salih naumio reći. U godinama koje imaju savršeno se nadopunjuju i blagoslovljeni su očuvanim razumom i duhovitošću.

– Uzeli smo se iz ljubavi, dobili smo finu djecu. Nismo se nikad bili, nismo se nikad zaozbiljno svađali, možda malo, ali to je tanko. Nismo imali bračnih problema, imali smo povjerenje jedno u drugo, šta jedno kaže, drugo prihvati i tako, ispravlja ga Sena.

Teška ekonomska situacija i neostvarene životne potrebe danas su kočnica mnogim mladim ljudima da zaplove u bračne vode. Međutim, ako ne bude novih brakova i više djece, nikome se ne piše dobro. Vremena kakva god da dođu, uvijek ih je lakše podnositi zajedno. Zato poručuju mladima da se uzimaju i da ustraju u zajedništvu poput njih.

POŠTOVANJE I POVJERENJE

– Danas se zbog sitnica razvode, strpljenja niko nema. Moj savjet mladim parovima jeste da žene poštuju svog supruga koliko god to mogu, ali i ljudi da poštuju žene, jer su one stub kuće. Samo neka se razumijevaju i poštuju, neka poklone jedno drugom povjerenje i živjeće u sretnom braku dugo, svima poručuje Sena.

Sretnu sedamdesetu godišnjicu braka Salihu i Seni Handanović čestitali su sinovi, snahe, unučad i ostala rodbina, među prisutnima bio je i općinski načelnik, ali i brojni drugi sugrađani koji su ponosni na ove svoje legende.