Home Novosti BiH ČOVIĆ U PANICI: Amerika prijeti sankcijama predsjedniku HDZ BiH

ČOVIĆ U PANICI: Amerika prijeti sankcijama predsjedniku HDZ BiH

– Predsjednik HDZ BiH nalazi se u prvom ešalonu onih koje bi mogle da pogode američke sankcije. To ne znači da je on i jedini političar iz BiH nad kojim se nadvila takva prijetnja…

 

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nalazi se na korak od uvođenja američkih sankcija zbog optužbi da je jedan od glavnih krivaca za etničke podjele i zastoj na evropskom putu BiH, tvrde analitičari.

Nakon što je američki senator Rodžer Viker, poslije sastanka s članovima Predsjedništva BiH, izjavio da SAD neće prihvatiti formiranje trećeg entiteta, pritom najavivši uvođenje “žestokih sankcija” za političke lidere koji, prema njegovim riječima, sprečavaju demokratski napredak, brojni politički analitičari ocjenjuju da je Vikerova prijetnja bila usmjerena diretno prema Čoviću.

Podsjećajući da je u američkom Kongresu prije tri mjeseca vođena ozbiljna rasprava o krivcima za političku krizu u BiH, gdje je lider HDZ imenovan kao jedan od glavnih kočničara reformi, sagovornici Srpskainfo ubijeđeni su da je samo pitanje dana kada će Čović “osvanuti” na američkoj crnoj listi.

– Predsjednik HDZ BiH nalazi se u prvom ešalonu onih koje bi mogle da pogode američke sankcije. To ne znači da je on i jedini političar iz BiH nad kojim se nadvila takva prijetnja. Međutim, činjenica je da Čović, prema američkom gledištu na situaciju u BiH, u ovom trenutku funkcioniše kao podrška Dodikovom prkošenju Zapadu i da djeluje kao dio tima koji ovu zemlju usmjerava prema nekim drugim svjetskim centrima moći. Ni najmanje neću biti iznenađen ako se američki udar na Čovića dogodi u sljedećih mjesec ili dva – kaže za portal Srpskainfo politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić.

On podsjeća i na to da su Viker i ostali američki kongresmeni, koji su prije dva dana razgovarali s Čovićem i drugim članovima Predsjedništva BiH, lideru HDZ neskriveno poručili da SAD neće tolerisati ni dalju blokadu izbora u Mostaru.

– Čović svojim rješenjima na nivou BiH ucjenjuje sva druga rješenja, pa i pravo građana Mostara da biraju Gradsko vijeće i gradonačelnika. To su temeljna građanska i ljudska prava, koja su alfa i omega zapadnih demokratija. Ne sumnjam da je i to jedan od argumenata američke administracije za zauzimanje puno oštrijeg kursa prema Čoviću nego što je to do sada bio slučaj – zaključuje Kukić.

Politička analitičarka Ivana Marić takođe smatra da se lider HDZ BiH nalazi pod ozbiljnom prijetnjom od američkih sankcija. Međutim, ona ocjenjuje da je malo vjerovatno da se to dogodi prije održavanja opštih izbora u oktobru.

– Mislim da će Čovićev stav prema izbornim rezultatima, odnosno odluka o tome da li će ostvariti svoje prijetnje o blokadi formiranja vlasti u FBiH biti presudna za odluku Vašingtona o uvođenju sankcija – smatra Marićeva.

Pojačano prisustvo

Da SAD namjeravaju da u budućnosti pojačaju svoje prisustvo u BiH svjedoči i Vikerovo obrazloženje nedavne odluke američke administracije da u vojnom budžetu za sljedeću godinu uključe i stavku koja se odnosi na BiH.

– To je učinjeno zbog važnosti saradnje sa BiH, ali i zbog prijetnji iz Rusije – rekao je Viker.

(Slobodna Bosna / ZASREBRENICU.ba)