Home Novosti BiH Predstavnici OSCE-a, stidite se djece Konjević Polja!

Predstavnici OSCE-a, stidite se djece Konjević Polja!

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić smatra da OSCE, čiji mandat jeste reforma obrazovanja kao i borba protiv kršenja ljudskih prava u pristupu obrazovanju, danas nažalost kukavički šuti pred javnim dogovorom RS-a i Srbije o zajedničkom nastavnom planu i programu, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

 

 

 

OSCE treba da prizna da nisu ispunili svoju misiju, te da zatvori svoja vrata za nominalno bavljenje problemima u obrazovanju.

Niste riješili „dvije škole pod jednim krovom“, štaviše, to je i vaš produkt.

Niste prekinuli diskriminaciji đaka povratnika u RS-u, šutite pred Konjević Poljem i Vrbanjcima, željno ste iščekivali napuštanje šatora iz Sarajeva.

Sada šutite pred eklatantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih obaveza vezanih za obrazovanje – šutite pred „zajedničkim“ nastavnim planom i programom RS-a i Srbije koji predstavlja svojevrsnu potajnu okupaciju Bosne i Hercegovine, poručio je Jerlagić.

Probosanskohercegovačka politika godinama se oslanjala na „dobru vjeru“ međunarodnih organizacija. Njeni predstavnici maksimalno su sarađivali sa OHR-om, OSCE-om, Vijećem Evrope i Evropskom unijom, a njihova saradnja takva je ostala i danas.

Nasuprot tome, nedostatak volje za saradnju od strane predstavnika RS-a, ishodio je time da su predstavnici međunarodnih institucija uvijek iznimno zahvalni na bilo kakav poziv upućen od strane RS-a.

Nedopustivo je da ste zanemarujući probosanskohercegovačku politiku, a dajući značaj politici RS-a, dozvolili da se prema pitanjima od vitalnog značaja za državu i zaštitu ljudskih prava odnosite kao da ne postoje.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić poziva misiju OSCE-a i sve druge relevante međunarodne insitucije da istraju na zaštiti načela ljudskih prava i svojom podrškom doprinesu zajedničkom putu izgradnje multietničkog demokratskog društva i institucija države Bosne i Hercegovine.

(SAFF.ba)