Home Novosti BiH ČOVIĆEV HNS NAPAO CIK: “Osuđujemo postupak VIK-a kao neustavan i nezakonit”!

ČOVIĆEV HNS NAPAO CIK: “Osuđujemo postupak VIK-a kao neustavan i nezakonit”!

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH usvojila “Uputstvo o postupku provedbe posrednih izbora” koji, suprotno odluci Ustavnog suda BiH, definira način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, iako je to isključivo nadležnost Izbornog zakona BIH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, ovih dana je CIK otišao i korak dalje u kršenju ustavnih odredbi i Izbornog zakona BiH, navodi se u priopćenju Hrvatskog Narodnog Sabora.

Stranke HNS-a se zalažu da popuna srpskog kluba treba biti utemeljena na zakonu i to legitimnim predstavnicima srpskog naroda.

-Neshvatljivo je da OHR i ostali dušobrižnici iz tzv. međunarodne zajednice šutke promatraju očigledno kršenje Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kojima je jasno određeno da izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH moraju biti iz reda izabranih zastupnika u kaantonalnim skupštinama. Centralna izborna komsiija je usvojila tzv. “Kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata…” po kojima u Dom naroda ulaze oni koji nisu uopće izabrani u neku od kantonalnih skupština, te nisu ni bili na listama za izbor izaslanika za Dom naroda. Ustav FBiH jasno precizira u članku 8. stavak 4.: Delegate Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svakog kantona biraju zastupnici iz reda tog konstitutivnog naroda u skladu sa izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu tog kantona…, a i Izborni zakon BiH u članku 10.11: Zastupnici iz bošnjačkoga, hrvatskoga, srpskoga naroda i reda ostalih u svakoj kantonalnoj skupštini biraju izaslanike iz svoga konstitutivnog naroda u tome kantonu, podsjeća HNS.

Apsurdno je da unatoč preciznim odredbama Ustava i Zakona, CIK mandate dodjeljuje onima koji nisu uopće izabrani, koji nisu bili na listama za Dom naroda i koji nisu sudjelovali u tom izbornom procesu. Ovakav postupak je u suprotnosti sa temeljnim demokratskim principima izbornog procesa i ne osigurava jedno od temeljnih načela na koja ukazuje i Ustavni sud BiH, a to je načelo legitimnog predstavljanja koje, osobito kroz izbor izaslanika u Dom naroda, mora biti dosljedno poštovano. Usvojeni Kriteriji otvaraju dodatni prostor za brojne manipulacije na narednim izborima, naglašava se u priopćenju HNS BiH.

Hrvatski narodni sabor kategorično osuđuje ovakvo postupanje CIK-a te poziva CIK da povuče nezakonite i neustavne “Kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata…”.

-U situaciji kada postoje opstrukcije provedbe odluka Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, zloupotrebe i manipuliranja izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti i izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ovakvi potezi CIK-a stvaraju dodatne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog tijela zaduženog za organiziranje i provedbu izbora, piše na kraju priopćenja HNS-a.

(SB)