Home Archive NOVE PROVOKACIJE U SREBRENICI: Tzv.„Istočna alternativa“ ponovo predala zahtjev za postavljanje...

NOVE PROVOKACIJE U SREBRENICI: Tzv.„Istočna alternativa“ ponovo predala zahtjev za postavljanje spomenika Vitaliju Čurkinu

Ni nakon dvije godine od lokalne vlasti nije stigao zvaničan odgovor na inicijativu predstavnika takozvane Istočne alternative da u Srebrenici bude postavljen spomenik Vitaliju Čurkinu, ruskom ambasadoru čiji je glas 2015. godine oborio Rezoluciju o Srebrenici, kažu iz ovog udruženja.

Predsjednik Udruženja „Istočna alternativa“ ponovo je danas predao zahtjev kojim traži odobrenje Opštinske uprave za izgradnju spomenika. Kaže, od podizanja spomenika neće odustati.

„Dobili smo informaciju da je SO Srebrenica našla lokaciju za navodno postavljenje nekog novog spomenika miru, smatramo da taj spomenik ništa ne predstavlja u Srebrenici, jer srpski narod mir u Srebrenici nije ugrozio, upravo su ga Bošnjaci ugrozili. Naravno da se zalažemo za mir, a simbol mira za nas, za Republiku Srpsku je upravo Vitalij Čurkin. Nemamo nikakvu povratnu informaciju na naše zahtjeve, lokalna vlast očigledno izbjegava da nam da odgovor, ali mi nećemo odustati“, izjavio je za UPSMedia Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa RS“, nakon što je danas ponovo predao zahtjev.

Kako je rekao, spomenik Vitaliju Čurkinu postavljen je u Istočnom Sarajevu, međutim, njihov primarni cilj ostao je da spomenik bude postavljen i u Srebrenici.

Ovo su nove provokacije preživjelih u Srebreničkom genocidu.

(ZASREBRENICU.ba)