Home Novosti BiH ČOVIĆEV PORTAL NAPAO AMERIČKOG AMBASADORA U BiH: “Licemjerni Murphy, službeno podržava američku...

ČOVIĆEV PORTAL NAPAO AMERIČKOG AMBASADORA U BiH: “Licemjerni Murphy, službeno podržava američku politiku konstitutivnih naroda, a u praksi rovari i tumači po svom!”

U tekstu pod naslovom “Licemjerni Murphy, službeno podržava američku politiku konstitutivnih naroda, a u bh. praksi rovari i tumači po svojem””, mostarski portal navodi kako je Murphy kazao da takvi izbori predstavljaju osnov demokratije, a da su za građane oni pravo sadržano u Ustavu BiH.

Danas je Centralna izborna komisija ugostila ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja i šeficu misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec u prostorijama ove institucije, a tema razgovora bilo je održavanje slobodnih, pravovremenih, korektnih i fer izbora, “što je neizvodivo s obzirom da Izborni zakon nije izmijenjen”, piše mostarski “ABCportal” blizak HDZ-u Dragana Čovića.

U tekstu pod naslovom “Licemjerni Murphy, službeno podržava američku politiku konstitutivnih naroda, a u bh. praksi rovari i tumači po svom”, mostarski portal navodi kako je Murphy kazao da takvi izbori predstavljaju osnov demokratije, a da su za građane oni pravo sadržano u Ustavu BiH.

“Bilo bi neustavno pa i antidejtonski ako bi neko građanima ove zemlje uskratio pravo na slobodne i pravične izbore. SAD su privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti konstitutivnih naroda i građana ove zemlje u okviru euroatlantskih institucija. Stoga, zajedno s OESS-om i SIP-om radimo na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi osobnih ili stranačkih ciljeva. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa”, naglasio je Murphy što se očigledno nije dopalo krugovima oko Dragana Čovića.

Dalje ističe da će u građani u oktobru imati priliku oblikovati budućnost BiH, izabrati političke predstavnike koji će ih voditi u naredne četiri godine, ali i pozvati ih na odgovornost za sve ono što su postigli ili nisu za vrijeme svog mandata.

“Jesu li ovi političari ispunili obećanja koje su dali prije četiri godine, jesu li se vodili vlastitim ili interesima svojih birača. Je li situacija bolja sada u državi nego prije četiri godine. Ovo su pitanja koja građani u svakoj demokraciji postave sebi prije nego ispune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja ne, onda su građani ti koji mogu nešto promijeniti. Međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača u BiH, ali možemo pomoći da se odgovori koji će dati birači uzmu u obzir”, naglasio je Murphy.

(SB)