Home Novosti BiH ČOVIĆEV PORTAL POSLAO UPOZORENJE: Hrvati mogu presuditi ko će u Klubu Bošnjaka...

ČOVIĆEV PORTAL POSLAO UPOZORENJE: Hrvati mogu presuditi ko će u Klubu Bošnjaka imati većinu i biti vlast u FBiH!

“Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje ko će biti u vlasti, a ko ne”, zaključuje HMS.

Mostarski portal HMS, blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću, piše da bi HDZ mogao presuditi ko će u bošnjačkom klubu Doma naroda imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA ili “osmorka”.

HMS piše kako već 20 godina Bošnjaci biraju nekad 5, nekad 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda, i tako “formiraju vlast bez sudjelovanja legitimnih hrvatskih predstavnika iz HDZ-a”.

“Tako je 2001. i formirana vlast ‘Alijanse za promjene’ na čelu sa SDP-om iz koje je isključen HDZ BiH iako je ta stranka dobila plebiscitarnu podršku građana hrvatske nacionalnosti. Deset godina kasnije visoki predstavnik Inzko odlučio je da je za isključivanje Hrvata iz vlasti dovoljna i podrška 5 Hrvata izabranih u Klub Hrvata bošnjačkim glasovima, pa je ponovo formirana bošnjačka vlast predvođena SDP-om s hrvatskim izbornim gubitnicima HSP-om i kriminalnom Lijanovićevom strankom ‘Radom za boljitak'”, piše HMS pa otkriva da bi se po istom modelu moglo desiti da sada HDZ iz vlasti izbaci SDA.

“Ono što su bošnjačke stranke 20 godina radile Hrvatima, birali im izaslanike u Federalni dom naroda i hrvatske izborne gubitnike uzimali za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang. HDZ BiH bi mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH – SDA ili ‘osmorka'”, piše HMS.

Naime, prema uputstvu CIK-a iz svakog kantona bira se najmanje jedan poslanik u svaki od nacionalnih klubova. Tako se i iz Zapadnohercegovačkog kantona uz 3 Hrvata bira i jedan Bošnjak u Federalni dom naroda.

“Jednako kao što su se Edim Fejzić iz Goraždanskog i Anel Šahinović iz Unsko-sanskom kantona izjasnili kao Hrvati pa ušli u hrvatski klub Doma naroda. Isto tako bi se neki novizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona mogao izjasniti kao Bošnjak. A taj izaslanik onda bi mogao presuditi koja će od bošnjačkih opcija imati većinu u Bošnjačkom klubu i biti partner u vlasti FBiH s dva HDZ-a, a ko će u oporbu. Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje ko će biti u vlasti, a ko ne”, zaključuje HMS.