Home Novosti BiH Milanović uvredljivo o Majkama Srebrenice: “Nismo u kalifatu, to su vrlo stare...

Milanović uvredljivo o Majkama Srebrenice: “Nismo u kalifatu, to su vrlo stare žene”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas na Interliberu, Međunarodnom sajmu knjige nakon čega se obratio medijima. Komentarisao je izjave o Majkama Srebrenice, koje su ga prozvale zbog negiranja genocida.

“Mislio sam da je to dostojanstvena udruga majki poginulih, ubijenih u Srebrenici. To su sada već žene koje su u visokim godinama. Ako su tada bile majke, a njihovi sinovi vojnici, to su vrlo stare žene i uvijek su se držale dostojanstveno i nadam se da nisu pale u klješta beskrupuloznih utilitarističkih muljatora iz Sarajeva. Ako jesu bit će mi jako žao.

Ali šta je problem? Ja nikada nisam negirao razmjere ubistava i maskara u Srebrenici. To mi ne pada napamet. To je kao da neko negira holokaust kao takav. Ali pravne kvalifikacije, to je nešto drugo. Nismo u nekom kalifatu ili teokratskoj državi da se ne smije o stvarima otvoreno govoriti. Ja ništa ne negiram”, izjavio je Milanović.

Milanović je kazao nije negator genocida i da to nije nikad rekao.

“Ja nisam negator masovnog krvavog zločina. Kako ćemo to kvalificirati? Moram pitati Židove kojih je bilo šest miliona, Srbe koji su stradali u Jasenovcu u desecima hiljada… I pet-šest hiljada mladih muškaraca uglavnom koji su ubijeni oko Srebrenice u pokušaju da se probiju kroz srpski obruč. To ne može biti isto, ali sve ulazi u kategoriju gnusnih neljudskih zločina”, izjavio je Milanović.

(Radio Sarajevo)