Home Novosti Crna Gora odgovorila Srbiji zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici: Ona je najmanje...

Crna Gora odgovorila Srbiji zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici: Ona je najmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije

– Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. vijeka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva – sapšteno je

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oglasilo se povodom Rezolucije o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore.

Oni navode da Rezolucija “nije i ne može ni u kom slučaju biti usmjerena ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije”.

Reagujući na napade državnog vrha Srbije i tamošnjih tabloida na Vladu Crne Gore, premijera i predsjednika crnogorskog parlamenta, iz resora Đorđa Radulovića poručuju da ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je, kako pojašnjavaju, jasno i eksplicitno rečeno u tekstu dokumenta.

– Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije prije jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac. Sve ostalo što slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivim i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmjeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore – saopćilo je MVP.

Brine, kažu, činjenica da je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao svešteno lice u Crnoj Gori “da se ‘pozabavi’ predsjednikom Vlade nezavisne i suverene, susjedne države, koja, pri tome, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana”.

– Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. vijeka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva.

Neshvatljivo je da jedan ovakav stav dolazi od predsjednika Parlamenta države koja je kandidat za članstvo u EU i može se samo pretpostaviti šta o ovome misle naši EU partneri, saveznici i prijatelji. Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno vjerujemo da to nije bila namjera gospodina Dačića – navodi se u saopćenju.

Oni dalje navode da o nedopustivosti takvog ponašanja najbolje ilustruje “hipotetička situacija i neprikladnost u kom bi Crna Gora pozvala nekog vladiku SPC da se ‘pozabavi’ predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije”.

Neprimjereno je, smatraju, ali i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i “briga” Republike Srbije.

– Crna Gora je država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i vjerski osjećali i koje god političke i vrijednosne svjetonazore dijelili. Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čovjeka, a ne 30% svojih građana – poručuju iz MVP.

Za razliku od srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina, koji prijeti zabranama ulaska, Crna Gora nudi, kako su kazali iz MVP, “građenje mostova među nama”.

– Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra – pozivamo na dijalog. Zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva. Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cijenu.

Ponavljamo, Srbija i srpski narod su za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja, te da pogotovo zbog toga ovo ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa. Stoga smo više puta, a i nastavićemo u tom smjeru, pozivali na mir i stabilnost – navode iz MVP.

Kažu da su svjesni da ne mogu promijeniti prošlost “koja je svakako teška i bolna”, ali mogu učiti iz nje, tako što će se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vjere one bile, poručili su iz MVP-a Crne Gore.