Home Novosti Đukanović poručio Vučiću: Srebrenica nije dvorište Srbije već Bosne

Đukanović poručio Vučiću: Srebrenica nije dvorište Srbije već Bosne

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, oglasio se povodom konstantnih previranja između ove države i Srbije zbog usvojene Rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Kako je kazao, pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru je pokušaj stvaranja nedoumioce da li ova država osuđuje genocid ili ne. Dodao je da se u taj vakum pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome.

“DPS nije bojkotovao parlament, već da je to bila poruka za one koji nisu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore. Odmah nakon parlamentarnih izbora smo kazali da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa razvoja institucija”, naveo je Đukanović.

Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru

Naglasio je da DPS neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti.

“U obavezi smo da razvijamo državu i da zaštitimo državu kada njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu. Pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje bez obzira na to što je dobro poznato da smo mi genocid osudili 2009. godine nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, kazao je Đukanović.

Dodao je da se u “taj vakum pokušala ubaciti nova vlast” stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome.

“Pošto smo bili svjesni da se može zaista dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na obraz Crne Gore, vratili smo se u Parlament, glasali za usvajanje rezolucije i za smjenu čovjeka koji je, nažalost, bio član vlade, a koji je pokušao negirati genocid u Srebrenici i to je vrlo jednostavno za razumijevanje. Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva”, pojasnio je predsjednik Crne Gore.

Manipulacije iz Srbije

Komentarisao je i poruke državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, Đukanović je kazao da to nije ništa novo i da se radi o manipulacijama.

Podsjetio je na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće otimati pravoslavne hramove.

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je Rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u Rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela”, istakao je.

Mišljenja je da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

“Ako Rezolucija ne pominje odgovornosti jednog naroda, ako nijedan razuman pojedinac ne može za učinjeno nedjelo optužiti narod nego pojedinca koji ga je učinio. Onda se pojavljuje neko iz vrha države koji silom na sramotu pokušava povezati genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći jer oni zapravo sistematski pokušavaju tu optužnicu povezati sa Srbijom i njenim narodom što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet”, naglasio je.

Srebrenica nije dvorište Srbije

Posebno je naglasio da se Crna Gora ne miješa u pitanje Srebrenice, već genocida.

“Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu. Ne miješamo se mi u unutrašnja politička pitanja drugih država i to je jedna vrlo nekorektna manipulacija. Mi se jednostavno odnosimo odgovorno prema pitanjima koja se vežu za civilizovan odnos prema neupitnim činjenicama iz nedavne historije na prostorima bivše Jugoslavije”, poručio je Đukanović.

(N1)