Home Novosti BiH DA LI ĆE HDZ I ČOVIĆ DOBITI SVE ŠTO ŽELE/ / Poznat...

DA LI ĆE HDZ I ČOVIĆ DOBITI SVE ŠTO ŽELE/ / Poznat je datum kada će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH?

Potvrđena je priča, koja se proteklih dana pojavila u javnosti, a tiče se cenzusa od 3%. Naime, izmjenama Izbornog zakona je predviđeno uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Domu naroda FBiH

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, namjeravao je 19. jula nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

To jasno pokazuje dokument Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH. Međutim, zbog velikog pritiska javnosti, u prvom redu probosanskih stranaka i političara, visoki predstavnik je odlučio odgoditi korištenje bonskih ovlaštenja.

Prema trenutno dostupnim informacijama koje je objavio portal Istraga, razmatra se mogućnost da Schmidt nametne izbornu reformu u ponedjeljak, 25. jula, ali to još uvijek nije službeno potvrđeno.

Portal Politicki.ba, također, piše da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH tokom sljedeće sedmice, ali da će se konačna verzija razlikovati od one koja je objavljena u OHR-ovom dokumentu u čiji posjed su došli domaći mediji.

Što se tiče suštine izmjene Izbornog zakona, prema sadašnjem prijedlogu OHR-a, mijenjat će se način izbora delegata u Dom naroda FBiH, kao i način izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Potvrđena je i priča, koja se proteklih dana pojavila u javnosti, a tiče se cenzusa od 3%. Naime, izmjenama Izbornog zakona je predviđeno uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Domu naroda FBiH.

Konstitutivni narod kojeg u jednom kantonu ima manje od 3 posto u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH, neće imati pravo da iz tog kantona delegira svog kandidata za Dom naroda FBiH.

Također, istinitom pokazala i priča oko načina izbora predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine jer će, umjesto dosadašnjih šest, u jednom klubu trebati najmanje osam delegata.

Na taj način učvršćuje se pozicija HDZ-a BiH prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Vrijedi napomenuti da ambasadori Kvinte danas u Sarajevu raspravljaju o mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Prema informacijama do kojih je došao portal Istraga, zemlje članice Evropske unije se protive nametanju, dok su za izmjene SAD i Velika Britanija.

Previous articleDa li je u pitanju Schmidtova nakaradna igra? – Nadam se zaista da Nijemac ne želi biti grobar BiH…
Next articleVOJIN MIJATOVIĆ JASNO I GLASNO: “OHR neće nametnuti najavljene izmjene Izbornog zakona po željama HDZ-a, ali ne zbog nas…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.