Home Novosti BiH DA LI JE DODIK IPAK ATERIRAO, ZA RUSKI MEDIJ OTVORIO DUŠU: “Priznat...

DA LI JE DODIK IPAK ATERIRAO, ZA RUSKI MEDIJ OTVORIO DUŠU: “Priznat ćemo visokog predstavnika Christiana Schmidta ako ode u Vijeće sigurnosti i tamo…”

Pitanje samostalnosti Republike Srpske nije posao koji će biti završen večeras, izjavio je u intervjuu za Sputnjik, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Upitan da prokomentariše kritike na svoj račun, zbog čestog pominjanja mogućnosti mirnog razlaza u BiH, Dodik je rekao da nije zabranjeno o tome govoriti, i da bi prestanak priče o tome, značio odustajanje.

Ističe, da prepoznaje najmanje dva preduslova za takvo rješenje – međunarodne prilike i obezbjeđenje preduslova da se čin disolucije u BiH obavi mirnim putem.

Dodik je komentarisao i mogućnost kompromisa za Republiku Srpsku, sa kako je naveo “nelegitimnim visokim predstavnikom” Schmidtom.

“Tu nema kompromisa. On mora da pribavi legitimitet da bi ga bilo. On mora ili da ode ili da dobije saglasnost članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Tek onda bismo mogli da radimo na kompromisu. Podsjetiću da je RS verifikovana kao međunarodni subjekt po tumačenju venecijanske komisije zato što je i potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji reguliše status i ulogu visokog predstavnika. Ukoliko mi sami priznamo takvog visokog predstavnika, mi ćemo se devalvirati kao strana potpisnica tog Aneksa u međunarodnom pravu, a za nas bi to bilo preskupo da učinimo. Dva dana bismo za nekog bili dobri momci, a trećeg dana bi sprovodili već viđenu koncepciju”, zakjučio je Dodik.

Na pitanje da li Schmidt može da ograniči političko djelovanje Dodik je rekao da on ne može ništa, jer ne postoji.

“To i mediji u Srbiji moraju da shvate, moraju da poštuju međunarodni status. U Aneksu 10 se navodi da se on bira tako što saglasnost treba da da pet potpisnica tog dokumenta, a to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Hrvatska i zajednički nivo BiH. Nakon tog konsenzusa, on ide na potvrdu u Savjet bezbjednosti, a ako ta procedura nije ispoštovana on nije visoki predstavnik. Ukoliko pristanemo na to, on bi sutra mogao da ukine policiju RS, ministarstvo prosvjete, poljoprivrede, sve će moći”, poručio je Dodik.

Upitan da li očekuje da bi zvanični Beograd mogao da primi Schmidta kao visokog predstavnika Dodik je rekao da o toj temi nisu razgovarali, ali upravo treba imati u vidu tu činjenicu da je Srbija potpisnica Aneksa 10 i ukoliko mu se da legitimitet, onda će se Srbija delegitimisati kao jedna od strana.

“Uvjeren sam da više ne postoji međunarodno pravo ali mi, koji smo mali i nejaki, moramo da se držimo, što narod kaže ‘kao pijan plota’ međunarodnog prava, jer nam ništa drugo ne preostaje.”

U razgovoru za Sputnjik Dodik je upitan da li zna gdje se nalazi general Milomir Savičić.

“Sud i Tužilaštvo su nametnuti mimo Ustava BiH i mimo Dejtona te BiH nema nadležnost za pravosuđe, to je izmišljeno i njima dato upravo da bi se obračunavali sa onima koji su protiv nečega što su već ovdje promovisali. Priča o Srebrenici je počela da se priča tek 2002, sedam godina nakon tih događaja je odjednom neko pokušao da napravi taj mit. Tadašnji izvještaj je napisala britanska obavještajna struktura Pedija Ešdauna, a onda ga potvrdila Vlada RS, jer je navodno morala. Mi smo taj izvještaj prije nekoliko godina poništili i formirali novu Međunarodnu komisiju. Članovi te komisije, bez obzira na razvoj situacije, spremni su da brane te nalaze u Banjaluci. Zanima me da li će da hapse te ljude koji su nesumnjivi autoriteti poput Gideona Grajfa. Ja očekujem još jednu krivičnu prijavu, jer citiram Čomskog koji je rekao da Srebrenici nije bilo genocida. Meni će britanski ambasador reći da moram da poštujem inkvizicijski sud. Zabrinjava činjenica da EU koja je puna priče o pravnom sistemu podržava nepravo”, rekao je Dodik.

Za generala Milomira Savčića je rekao da je dobar i častan oficir i da je prošlo 20 godina od “navodnog zločina, jer ne može niko da ostane ko nije prošao kroz njihovu procedure”.

“A da ne govorimo da se Dudaković i ostali koji su činili zločine slobodno šetaju. Ivo Andrić je dobro rekao ‘čim uđete u BiH prestaje logika’. Odlučili su da ga pritvore, tog dana kada je došao na ročište, promijenjen mu je tužilac – nije više Hrvat, već musliman koji mu je odredio pritvor. Promijenjena su mu i tri člana sudskog vijeća koja su odlučila da odmah ide u pritvor, jer je komentarisao priču o genocidu. A rekao je da nije potvrđeno da je tamo stradalo osam hiljada ljudi, što je i tačno, jer je i Haški tribunal u nekoliko presuda imao različite brojke”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li ima logike što BiH neće da se pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”, on je rekao da je predlagao, ali je ta “mržnja prema Srbiji neopisiva, jer je Srbija najmoćnija na Balkanu”.

“Većina firmi iz Srbije je otvorila predstavništvo u Federaciji, a robu prodaju u RS. Tako pokušavaju da pridobiju tržište u Federaciji, što se nikada neće desiti, ali je veći problem to što se dobit obračunava u sjedištu firmi. Zbog toga je čak bilo i prijedloga da se bojkotuje roba koja iz Srbije dolazi preko Sarajeva, ali se to odbilo. Iz tih razloga bilo je važno da imamo veći protok robe i tržište radne snage, ali BiH to ne želi. Veoma ćemo teško doći do toga, jer su i Komšić i Džaferović na pozicijama da je to velikosrpska politika i priča o srpskom svijetu, ali se onda postavlja pitanje otkud tu Albanija i Sjeverna Makedonija? Samo oni vide patološki odnos prema Srbiji i Srbima”, konstatovao je Dodik.