Home Novosti BiH DAMIR NIKŠIĆ IZJEDNAČIO BUSULADŽIĆA I DRAŽU MIHAILOVIĆA: “Nisam fan fašističkih okupljanja, ali…”

DAMIR NIKŠIĆ IZJEDNAČIO BUSULADŽIĆA I DRAŽU MIHAILOVIĆA: “Nisam fan fašističkih okupljanja, ali…”

U svom posljednjem osvrtu na današnje četničko divljanje u Višegradu u kojem se, između ostalog, poručivalo da će Drinom ponovo teći krv, Nikšić je odlučio nastaviti u istom ritmu, pa je stavio znak jednakosti između Mustafe Busuladžića i Draže Mihailovića.

Samoproglašeni konceptualni umjetnik Damir Nikšić nedavno je postao istaknuti član SDP-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. S

voj “umjetnički” angažman prenio je i u skupštinske i stranačke prostorije, pa nas je tako nedavno počastio incidentom na sjednici Glavnog odbora SDP-a na kojem je neistomišljenicima iz kantonalnog tuzlanskog odbora stranka psovao majku ruralnu, a u međuvremenu javnost na dnevnoj osnovi može pratiti njegova politička “promišljanja” u kojima je između ostalog tvrdio kako ima plan da SDA i njihove simpatizere protjera u Zenici, da Sarajevo naseli “progresivnim” Srbima i Hrvatima iz regije ili da je Armija BiH bila stranačka vojska SDA. Sve ovo rukovodstvu SDP još uvijek nije dovoljno za izbacivanje Nikšića iz stranke.

U svom posljednjem osvrtu na današnje četničko divljanje u Višegradu u kojem se, između ostalog, poručivalo da će Drinom ponovo teći krv, Nikšić je odlučio nastaviti u istom ritmu, pa je stavio znak jednakosti između Mustafe Busuladžića i Draže Mihailovića, te postavio pitanje:

“Kao što sam ja javno predložio da Busuladžić opšti s majkama socijaldemokratskih crven-begova, ima li neko da javno predloži Mihajlovićevo opštenje s majkom socijaldemokratskih crven-banova?”

Tako u Nikšićevom svijetu Mustafa Busuladžić koji je, što god ko inače neko mislio o njemu, tokom Drugog svjetskog rata bio tek pisac kulumni i prosvjetni radnik i Draža Mihailović, vođa pokreta koji je za cilj imao stvoriti etnički čistu veliku Srbiju i koji je odgovoran za masovne pokolje nad Bošnjacima i Hrvatima, imaju očito istu težinu. U skladu je to s već nebrojeno puta viđenom matricom da se krivica na svim stranama pokuša izjednačiti i dati joj jednaka historijska težina.

“BANJALUČKI CRVEN-BAN

Vidim da raja prati ravnogorski kulturno-zabavni program, a nezavisni mediji revnosno prenose nedeljno-četničko popodne iz Višegrada, i to uživo. Neonacistički i neofašistički eventi su izgleda “mainstream” samo “unas”. Ili zaista nemamo pametnijeg posla.

Nisam neki fan fašističkih okupljanja, kao ni mnogog drugog sadržaja na ovdašnjim kanalima, ali moram priznati da sam se malkice zabrinuo.

Ne zbog ravnogorskih četnika. Brine me gdje su nestali i šta se desilo sa tolikim partizanskim porodicama i potomcima. Ima li ikog u RS-u da tamošnjim kvaziljevičarima “okine” milu majku kada se sližu sa desnicom kao što sam ja neki dan socijaldemokratama u Sarajevu zbog koketiranja sa “Busuladžićevom” SDA?

Dakle ne mora psovati četnicima u Višegradu. Neka oni rade svoje. Dobili su dozvolu. Ali šta je sa onim koji im je dao dozvolu? (I u saobraćaju psujemo onog ko je “dao vozačku”.) Nije li onda red sjetiti se majke “nezavisnim socijaldemokratama” koji koketiraju sa klerofašizmom, ako ćemo već ćerati ljevicu na čistac na ovim našim prostorima?

Kao što sam ja javno predložio da Busuladžić opšti s majkama socijaldemokratskih crven-begova, ima li neko da javno predloži Mihajlovićevo opštenje s majkom socijaldemokratskih crven-banova?

Ja znam da ima takvih među “odmetnutom” rajom, ali me interesuje ima li među nezavisnim socijaldemokratama , tj. u redovima partije koja sebe tako zove, ima li barem jedan nezavisni um i glas antifašizma, ljevice da dopre do samog vrha stranačke vlasti, čisto simbolično. Ili su ama baš svi do jednog lažnjak, tender-ljevica, klimači glavom i dupeljupci velikog gazde koji je davno izgubio socijaldemokratski kompas antifašizma?”, napisao je Nikšić.

(SB)