Home Novosti BiH MIRO LAZOVIĆ OTKRIO ŠTA SE DOGAĐA SA SDP-om: „Ja sam malo iznenađen...

MIRO LAZOVIĆ OTKRIO ŠTA SE DOGAĐA SA SDP-om: „Ja sam malo iznenađen zašto Nikšić nije imao jasan stav. Žao mi je što je Komšić izložen sam udaru etničkih politika…“

Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a, ratni član Predsjedništva i član GOSDP-a bio je gost Bosanskog vjestnika na Face televiziji. Bilo je govora o temama koje tresu region, a u uvodu se govorilo o četnicima i njihovoj paradi u Višegradu

„Danas je bila jedna demonstracija primitivizma. Degutantno je ovo gledati. Ravnogorski četnički pokret koji bi trebao biti zabranjen u sistemu. Očito to nije. Apeliram da ministarstvo pravde pročešlja registar ovakvih i sličnih organizacija i da pokrenu inicijativu da zabrane ovakve organizacije.

Pozivam i tužilaštvo da procesuiraju one koje su to uradili. Nisu dovoljne samo političke reakcije, posebno ove pisane. Institucije moraju konačno sankcionisati ove organizatore. Stranke se zadovoljavaju da osudom ovakvih skupova završe svoj posao, a radi se o tome da svi trebaju zajednički djelovati kako bi inicrali zabranu ovakvih skupova. Vidim da su reagovali i neki stranci sa oštrom retorikom, da se ovo ne smije dozvoliti“, rekao je Lazović.

Na talasima raspada bivše države Jugoslavije javile su se i nacionalističke snage, ali je BiH tada bila jača od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja.

„I danas se suočavamo s takvom situacijom, vodi se politička borba za realizaciju ratnih ciljeva. Taj proces je produciran i sadašnjim ustavnim rješenjima. Oni bude ciljeve iz 90-ih godina, a pogodno tlo nalaze u Herceg-Bosni. Pratit će nas to dugo vremena, sve dok se naša država ne uključi u proces evropskih integracija, tada bi sve te opasnosti opadale, jedna po jedna“, kazao je Lazović te dodao:

„To znači da bi i uloga međunarodne zajednice trebala biti aktivnija, oni trebaju biti prisutniji u ovom procesu, a ne samo davati izjave da će podržati ono što domaće političke snage dogovore, a oni se ne mogu dogovoriti ništa već su se okrenuti prošlosti, a ne budućnosti“, dodao je Lazović.

Našoj zemlji ne treba novi Dayton već politika koja će sadašnji ustav prilagoditi evropskim principima

„Trebala bi BiH prihvatiti odluku suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Ona se ne prihvata zbog otpora nekih političara. Tada bi otpali mnogi političari koji su prepreka da BiH ide naprijed. Te politike su kočnica putu BiH u EU. BiH je najpreče da uđe u NATO, zato što to ne bi značilo samo sigurnost već i prostor koji bi značio brži ekonomski rast, a i stranci bi više ulagali“, rekao je Lazović.

„Ulazak u NATO će ići sporije zbog odnosa u regionu. RS neće ništa uraditi sve dok Srbija ne kaže da je za NATO. Mi smo taoci odnosi između Vučića i Dodika. Dodik više vodi računa o Srbiji i Vučiću. Proces prihvatanja MAP-a je nešto što je redovan put. Ministarstvo odbrane BiH bi to moglo samo uraditi i nema potrebe da se druge institucije uključuju, a pretpostavljam da to ne rade zbog nekih političkih odnosa“, naglasio je Lazović.

BiH nekad i sad

„BiH nije ista kao prije. Referendumsko pitanje je podrazumijevalo neke druge principe. BiH jeste sačuvana, ali sadržaj okvira je haotičan. BiH je duboko podijeljena. Puno toga će zavisiti od stranih medijatora koji su ključni faktor da konačno oštrom politikom sankconišu političare koji su kočnica ka putu u evropske integracije. BiH je kroz historiju bila teritorij gdje su se sukobljavale i regionalne i svjetske slike. Slijedile su se politike Zagreba i Beograda, a i sada se javljaju i više vode računa o njima nego o interesima svoje države. Retorika koja u kontinuitetu dolazi sa prostora RS-a je odvraćala srpski narod od vlastite države i to je porazna politika. 92′ su slijepo vjerovalo da će Miloševićeva politika nešto promijeniti, a svima je donijela loše. Trebamo se okrenuti Sarajevu i vidjeti šta je najbolje za građane BiH. Sve će to potrajati. Žao mi je što odlazi Angela Merkel jer je učinila dosta za BiH“, rekao je Lazović.

Stranci ne brinu puno o BiH

„BiH je na marginama svjetskih interesa i logično je da mala zemlja u kojoj je rat stao ne može biti u fokusu svjetskih slika. Politika Trumpa je nešto drugo u odnosu na politiku demokrata, on stvara novi poredak. Brexit je jedan od glavnih problema koji je okupirao EU. Kosovo je jedan od problema u regionu koji uslovljava loše odnose unutar BiH ali vjerujem da će Vučić morati riješiti pitanje Kosova veoma brzo. To će ostaviti BiH bez stalnih ping-pong loptica. Taj problem ne dozvoljava da se druga politička pitanja riješavaju u BiH. Uvjeren sam da će BiH savladati unutrašnje i vanjske protivnike“, poručio je Lazović

Bh. blok

„Ja sam prije formuliranja Bh. Bloka rekao da je došlo vrijeme nakon 25 godina Bh. blok hrabro iskorači na teren i uđe u strukture vlasti sa jasnom politikom jer sam uvjeren da je došlo vrijeme susreta u institucijama sistema, a uvjeren sam da su te ideje jače od etničkih politika. Opozicija je sasvim racionalan izbor ali pošto ne postoji opcija vanrednih izbora, bojim se da će etničke stranke dalje završiti posao i da će destruktuirati BiH i da će doći do novih podjela i da ćemo nakon 4 godina imati dosta destruktuiranu državu. Vidimo kroz razne izjave pojedinaca u Bh. bloku da on nije homogen, ali mislim da je propuštena šansa u startu da Bh. Blok nije smogao snage da bude jedan od pokretača BiH“, kazao je Lazović te nastavio:

„Očekujemo da će u narednih 10 dana dio Bh. bloka ući u vlast. SDP nije nikada raspravljao o tome da sam ulazi u vlast, bilo je govora o tome da s DF-om napravimo nešto. Ostao je problem Tuzle i to bi se trebalo uskoro riješiti. Ja sam malo iznenađen zašto Nikšić nije imao jasan stav. Mogao je reći da ne ulazimo u vlast. Mislim da je tu jedan od problema zašto SDP ima različite poglede kada je u pitanju ulazak u strukture vlasti. Žao mi je što je Komšić izložen sam udaru etničkih politika bez čvrste odbrane koju mu je trebao davati Bh. Blok“, kazao je Lazović.

PREPORUČENO ZA VAS: DAMIR NIKŠIĆ IZJEDNAČIO BUSULADŽIĆA I DRAŽU MIHAILOVIĆA: “Nisam fan fašističkih okupljanja, ali…”

(SB)