Home Novosti BiH DELIRIJ U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Zaustavljena samovolja protuhrvatskog i protuustavnog člana Predsjedništva BiH...

DELIRIJ U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Zaustavljena samovolja protuhrvatskog i protuustavnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića…“

Teške uvrede na račun člana Predsjedništva BiH.

Izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH su bez diskusije, po hitnom postupku, usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, koji je predložila izaslanica Marina Pendeš.

Dom je usvojio i zaključak kojim poziva Zastupnički dom PSBiH da ovaj zakonski prijedlog usvoji po hitnom postupku. Ta je vijest odjeknula u medijima pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

TEŠKE UVREDE NA RAČUN KOMŠIĆA
Predloženim dopunama predviđa se da ako Parlamentarna skupština BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva, ministar obrane Bosne i Hercegovine dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana.

Ranije su iz HDZ-a osporili odluku o ovim imenovanjima koju je donijelo Predsjedništvo BiH. Zbog jednog imena u novom generalskom koru Oružanih snaga odbili su taj saziv potvrditi pa je imenovanje skinuto s dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

-Suprotno prijedlogu ministara odbrane BiH Zukana Heleza, koji je predložio general majora Marka Stojčića, protuhrvatski i protuustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kršeći zakonsku proceduru, predložio je Martina Propadala, što je Predsjedništvo BiH prihvatilo, piše Čovićev HMS , te dodaje:

-13 članova generalskog kora Oružanih snaga ministar odbrane Zukan Helez usuglasio je sa zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem. Galić je za neimenovanje Stojčića optužio protuhrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, zaključio je Čovićev HMS.

Podsjetimo, imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, član 12, tačke, i. j. k.

General Marko Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga Stojčić je ispunio uvjete za mirovinu.

Kandidat Martin Propadalo ispunjava sve uvjete za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unaprijeđenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23., naveli su ranije iz Komšićevog kabineta.