Home Novosti DIPLOMATSKA OFANZIVA EU NA BiH: “Dobili smo priliku bez da su ispunjeni...

DIPLOMATSKA OFANZIVA EU NA BiH: “Dobili smo priliku bez da su ispunjeni svi uslovi za otvaranje…”

(…) pregovora sa EU.

U studiju emisije Izvan okvira na N1 – Denis Džidić bosanskohercegovački novinar, poznat prvenstveno po svom radu u okviru Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Bosni i Hercegovini. Njegov novinarski fokus usmjeren je na pitanjima tranzicijske pravde i praćenja suđenja za ratne zločine, posebice onih vezanih za rat u Bosni i Hercegovini. Džidić je u večerašnjoj emisiji govorio, između ostalog, i o evropskom putu BiH i prilici koja se ukazala.

“U proteklim sedmicama vidimo jednu diplomatsku ofanzivu EU na BiH. Građani su primijetili sigurno koliki je broj posjeta zvaničnika iz EU. Sada se BiH nalazi u historijskom trenutku i ima nevjerovatnu šansu da zbog geopolitičkih razloga dobije priliku da otvori pregovore bez toga da je zaista ispunila ono što je naloženo u 14 prioriteta, gdje je jedna velika lista prioriteta”, kazao je Džidić i dodao:

“Veliki broj toga nije urađeno, ali imali smo priliku čuti da je ključno da se usvoje tri ključna zakona. Vidjeli smo da u proteklih nekoliko sedmica je dosta toga urađeno”.

Jedan od prioriteta usvajanje zakona o sudovima? Problem sa lokacijom suda? Banalan ili?

“Još uvijek ne postoji saglasnost u vezi sa lokacijom Apelacionog suda, odnosno odjeljenja. Sve strane su u saglasnosti da je potrebno osnivanje nove institucije, apelacionog odjeljenja. Predstavnici RS žele da bude smješten u Banjaluci, predstavnici Trojke u Istočnom Sarajevu. Čuli smo neke najave, nepotvrđene o trećoj lokaciji, navodno na Sokocu. To u ozbiljnoj zemlji bi bilo jedno banalno pitanje, međutim u BiH ako uzmemo u obzir političko zarobljavanje pravosudnog sistema, to jeste ozbiljan problem”, pojasnio je Džidić.

“U reformskim putevima BiH se deset godina postavlja pitanje kako reformisati Sud BiH. Jednostavnija stvar je razdvajanje u dvije institucije, mnogo teže pitanje je o nadležnosti i njegovoj lokaciji”, kazao je. Kada je riječ o mišljenju Venecijanske komisije, Džidić je kazao:

“Venecijanska komisija je u mišljenju naglasila značaj zadržavanja ovlasti državnog pravosuđa”.

“Pregovori su značajni kao potencijalna prilika koju bi BiH morala da iskoristi. BiH je data prilika bez da su ispunjeni svi uslovi i bilo bi značajno da se to maksimalno iskoristi”.