Home Novosti BiH POTPUNO LUDILO NA RTRS-u: Ekstremni desničari i velikosrpski nacionalisti u deliriju –„Zbog...

POTPUNO LUDILO NA RTRS-u: Ekstremni desničari i velikosrpski nacionalisti u deliriju –„Zbog srpskog svijeta poželjno je da Trump pobijedi, to bi značilo i povratak….“

Trifković je rekao da Trump ima ogromnu šansu da pobijedi

Amerikanci će prvog utorka u novembru glasati na “reprizi” izbora od prije četiri godine jer će u trku, najvjerovatnije, ponovo Biden i Trump, stav je analitičara koji su bili gosti na RTRS-u.

Smatraju da je ogroman korpus birača ostao vjeran Trumpu, “uprkos njegovoj demonizaciji od strane medija i nizu sudskih procesa te da je u slučaju fer i korektnih izbora, pobjeda Trumpa zagarantovana”.

Novembarski izbori u Americi svakako će se odraziti na globalnu geopolitičku sliku ali i na prostor Balkana uključujući Republiku Srpsku i Srbiju, kažu gosti na RTRS-u.

-Što se tiče sa stanovišta Zapadnog Balkana i srpskog svijeta nema sumnje da bi bilo poželjno da Trump ponovo dođe na vlast u Bijeloj kući, jer kontinuitet pod ovom ekipom samo znači da i ukoliko im ne ide dobro u Ukrajini čak i ukoliko tamo pretprpe neuspjeh, da će probati barem na Balkanu da dokažu da i dalje imaju dominantntu ulogu i da i dalje mogu da iznude određene ishode koji će da potvrde da su bar negdje na kugli zemaljskoj ili evropskom kontinentu gazde, rekao je Srđa Trifković.

Trifković je rekao da Trump ima ogromnu šansu da pobijedi.

Govoreći i eventualnoj pobjedi Trumpa i na koji bi način to djelovalo na region, Trifković smatra da bi novi američki predsjednik imao uravnoteženiji princip po pitanju Kosova.

-Za očekivati je da će pobjeda Trumpa i poboljšanje odnosa sa Rusijom odnosno Putinom morati da se odrazi na jedan pozitivan način bar sa srpskog stanovišta, što je nama i najvažnije na jedan pozitivan način i da bi to moglo da donese jedan period mira i stabilnosti koji nam je preko potreban, kazao je Saša Adamović, historičar, autor knjige “Efekat Tramp”, i još jedan velikosrpski nacionalst.

Dodaje da bi Trumpova eventualna pobjeda na američkim izborima bila blagotvorna za cijeli svijet, a ne samo za naš region.

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da je Nikki Haley, bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, odustala je od kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju.

-Od starta je kandidovana s ciljem da se Trump spriječi da se kandiduje, poručio je Miškeljin.

-Ukoliko Biden pobijedi, nastavilo bi se sa pritiscima na Srbiju i Republiku Srpsku. Ne bi se popustilo sa pritiscima, bili bi samo jači. Ukoliko Trump pobijedi na ovim izborima onda možemo očekivati povratak Richarda Grenella koji je pokazao pragmatičnost i sluh za našu stranu, kazao je Miškeljin.

Podsjetimo, prononsirani velikosrpski nacionalista, dr. Srđa Trifković, je odavno okončao svoju akademsku karijeru u Beogradu ali i dalje predaje na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.